Jesi li optimist glede budućnosti? | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Jesi li optimist glede budućnosti?

Andreja Kulunčić izlaže u napuljskom Muzeju suvremene umjetnosti Donna Regina.

  • A
  • +
  • -
Jednostavnim, nenametljivim metodama - "zamkama" - na koje lako pristajemo, budući da se doimaju poznatima i bliskima iz medijske svakodnevice, umjetnica apelira na preusmjeravanje pozornosti od pogleda oko nas, natrag, prema nama samima, promijenjenim pogledom koji će aktivirati osjećaj odgovornosti prema drugima. 

Uz jedan od njezinih najpoznatijih multidisciplinarnih radova Distributivna pravda (2001/2002.) i prvi dokumentarni video Rekonstrukcija (2007.) Andreja Kulunčić se predstavlja i participativnim projektom index.donne. Projekt koji je 2007. godine doživio uspjeh u Splitu, kada je prvi put izveden u sklopu izložbe Žena na raskrižju ideologija pod kustoskom koncepcijom Ane Peraice bit će realiziran za vrijeme trajanja izložbe, u interakciji sa stanovnicama Napulja. Ponovljen u Napulju, taj participativni work in progress koji se ostvaruje u javnim prostorima grada i njegove periferije, pružit će mogućnost daljnjim analizama pozicije žene u suvremenom društvu, kao i usporedbe sličnosti i razlika položaja žena dvaju  mediteranskih gradova. Namjera ovog projekta u kojemu se umjetnica priklanja "virusnim" strategijama, budući da koristi popularne mainstream obrasce kako bi došla do ciljane publike, jest prije svega poticaj ženama da osvijeste i definiraju svoje individualne pozicije u obiteljskom i širem društvenom kontekstu tek minule berluskonizacije u kojemu se često raspravljalo o ugroženom dignitetu žene.     
 
Andreja Kulunčić (1968.) u  svojim radovima propituje različite aspekte društvenih odnosa i društvene prakse, zanimajući se za društveno angažirane teme, suočavanje s različitim profilima publike i suradnju na kolektivnim projektima u kojima se od publike zahtijeva aktivna suradnja  i "dovršavanje" djela. Neke od tema kojima se Andreja Kulunčić bavi jesu odnosi umjetnosti, ekonomije, tranzicije, feminizma i rasizma. Sudjelovala je na značajnim međunarodnim izložbama poput Documente 11 (Kassel), Manifeste 4 (Frankfurt/Main), Istanbulskom bijenalu, PS1-u (New York), u Muzej američke umjetnosti Whitney (New York), Walker Art Centre (Minneapolis), na Liverpulskom bijenalu i drugdje. Sudjelovala je na umjetničkim residencijalnim programima u MUAC&SOMA (Mexico City), Art in General ( New York), Walker Art Centar (Minneapolis),  Artspace (Sydney), 10. trijenalu Indije (New Delhi, Jaipur), i drugdje. Živi u Zagrebu gdje predaje na Akademiji likovnih umjetnosti.          

Također, važno je istaknuti, u sklopu projekta suradnje između MADRE-a u Napulju i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, od 23. studenog do 3. prosinca u zagrebačkom MSU-u gostovao je napuljski umjetnik Francesco Jodice.

Kustosi izložbe Jesi li optimist glede budućnosti? - koja traje od 19. prosinca 2011. do 6. veljače 2012. - su Radmila Iva Janković (MSU), Adriana Rispoli i Eugenio Viola (MADRE), a ista je ostvarena potporom Ministarstva kulture RH.  

Izvor: MSU

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 19.12.2011