Jezik je preduvjet kvalitetne integracije | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Jezik je preduvjet kvalitetne integracije

Nakon uspješno lansiranog gastronomskog projekta, kulinarsko-jezični kolektiv Okus doma počinje i s tečajevima arapskog jezika.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: Okus doma / Facebook

  • A
  • +
  • -

Nakon što je u sklopu projekta Okus doma uspješno lansirana kuharica i catering specijaliziran za afričke, arapske i bliskoistočne okuse, ovaj kulinarsko-jezični kolektiv počinje i s tečajevima arapskog jezika. Tražitelji azila svakodnevno se suočavaju s problemima u integraciji, od nerazumijevanja jezika i okoline, preko poteškoća s uključivanjem u obrazovni sustav, sve do nemogućnosti zapošljavanja i osiguravanja egzistencije.

Upravo kako bi se ukazalo na probleme integracije, ali i približila kultura zemalja iz kojih potječu izbjeglice i tražitelji azila u Republici Hrvatskoj te pronašla konkretna rješenja problema njihove zapošljivosti, osnovana je kulinarsko-jezična zadruga. Ona će se tako osim približavanja dalekih okusa baviti i jezičnim razmjenama, predstavljanjem kultura, prijevodima i podučavanjem jezika svijeta, jer upravo je jezik, kao jedna od ključnih barijera s kojom se izbjeglice susreću, temeljni preduvjet njihove kvalitetne integracije.

Tečaj arapskog jezika vodit će diplomirani lingvist i njegov izvorni govornik, Nawar Ghanim Murad, porijeklom iz Niniveha u Iraku, a kroz svoj kurikulum polaznike također planira upoznati s arapskom kulturom i poviješću. Tečaj će biti prilagođen početnicima koji se prvi put susreću s arapskim jezikom, naprednim učenicima koji već imaju određeno predznanje, te onima koji žele individualnu poduku.

Zimski semestar počinje 10. listopada i trajat će do 7. veljače u Živom Ateljeu (Ilica 110), a upisi su u tijeku. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 13.09.2016

VEZANE VIJESTI

Uskoro početak punom parom

Piše: Martina Domladovac

Kulinarski kolektiv Okus doma uspješno je završio kampanju kojom su skupljena sredstva za pokretanje prvog cateringa u Hrvatskoj kojeg vode izbjeglice i azilanti.

Ključna pitanja današnjice

Piše: Matija Mrakovčić
Među preporukama za razvoj integracijskih politika i mjera, publikacija Instituta za migracije i narodnosti stavlja naglasak i na interkulturalne sadržaje i jačanje građanskih kompetencija.

Planet, people, profit

Piše: Matija Mrakovčić

U sklopu Treće konferencije o dobroj ekonomiji održana je rasprava o društvenom poduzetništvu te je predstavljeno nekoliko zanimljivih primjera dobre prakse.