Jezik koji svi razumiju | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Jezik koji svi razumiju

Mladen Stilinović po drugi put samostalno izlaže u galeriji e-flux u New Yorku.

FOTO: Boris Cvjetanović, Money Environment

  • A
  • +
  • -

Nothing Gained with Dice druga je samostalna izložba Mladena Stilinovića u e-flux galeriji, koja će biti otvorena od 28. ožujka do 31. svibnja. Dok se izložba Artist's Books koncentrirala na formu s kojom Stilinović kontinuirano radi od 1972., nova izložba nudi širi uvid u raznovrsnost medija i tema koje karakteriziraju Stilinovićevo djelo. Ono je isprepleteno politikom, jezikom, umjetnošću i svakodnevnim životom, a ova izložba povezuje sve te karakteristike s ranijim i manje poznatim radovima i eksperimentima u filmu i poeziji. Izložba je naziv preuzela iz citata Paula Celana koji Stilinović koristi u uvodu u tekst On Money and Zeros (O novcu i nulama) te u prvi plan stavlja uspostavljanje ključne poveznice s njegovim vizualnim djelom te jezikom i poezijom, dok rani filmovi iz zagrebački amaterskih kinoklubova ocrtavaju njegovu posvećenost autodidaktici. 

Od početka aktivnog rada Stilinović se protivi društvenim normama te ideologiji političkog i kulturnog kanona, uvijek dovodeći u pitanje vlastiti ljudski i umjetnički status. Stilinović konstantno potvrđuje svoju poziciju umjetnika koji djeluje kao umjetnički korektiv neposredne stvarnosti -  bilo da se radi o jugoslavenskom socijalizmu ili neoliberalnom kapitalizmu. Iz formalne perspektive, Stilinović predlaže istraživanje estetskih i socijalnih naslijeđa povijesne avangarde, prevladavajući intelektualnu strogost konceptualne umjetnosti te stvarajući prostor za humor i ironiju. Stilinovićeva djela uglavnom su jednostavne izvedbe, no izuzetno angažirana kada su u pitanju teme siromaštva, smrti, novca, ekonomije i boli - pri čemu sustavno istražuju odnose između jezika i ideologije.

Mladen Stilinović rođen je 1947. u Beogradu te živi u Zagrebu. Od 1969. do 1976. radio je s eksperimentalnim filmom. Bio je član Grupe šestorice autora (1975-79.) i vodio je zagrebačku Galeriju Proširenih Medija od 1982. do 1991. Njegovi radovi izrađivani su u tehnikama kolaža, fotografija, umjetničkih knjiga, slika, instalacija, performansa, filma i videa. 

Tomislav Žilić / e-flux

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 19.03.2014