Jezik magije i proricanja | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Jezik magije i proricanja

Izložbom 366 oslobađajućih rituala umjetnik Igor Grubić predstavlja svoj specifični umjetnički izražaj.

04.08.2015 - 30.08.2015 , Rovinj - Galerija Zavičajnog muzeja grada Rovinja
  • A
  • +
  • -

Igor Grubić na suvremenoj umjetničkoj sceni djeluje kroz neprestani proces istraživanja, iznenađenja. U suprotnosti je s programiranim i unaprijed smišljenim umom jer djeluje kroz akcije, ponekad samostalno, ponekad uključuje kolektiv. Razgovara, intervjuira radnike u rudnicima, zatvorenike, uvodi rituale u kojima koristi simbole suvremenog društva, ili lutke popularne kulture, body art – tetovaže, urezuje svoje tijelo, šiša kosu. Izvodi prostorne instalacije, ubacuje boju u fontanu, postavlja ili vozi razne zastave snažnog simboličnog naboja, intervenira na spomenicima. 

Sve te svoje simbole, geste, samostalne ili kolektivne akcije, proricanja i navještavanja, magiju i rituale dokumentira fotografijom, jer smatra da je društvo današnjice oduzelo neposrednu vezu sa samim čovjekom, otuđilo nas. Jedini je način da današnji šaman i proricatelj stupi u kontakt sa svojom publikom kroz dokumentarni medij. Grubić u svom umjetničkom radu koristi jezikom magije i proricanja. Na prvi je pogled to nevidljiva osobina jer umjetnik koristi fotografiju i sva moguća suvremena sredstva izražavanja. Zato je ta mistična komponenta zatomljena entropijom uporabljenog medija koji je dominantan. Površnim promatračima ostaje skrivena ispod jednostavne estetike izloženih fotografija – dokumenata, kojima se Grubić koristi. Ipak, kako su u više navrata na njegove umjetničke radove reagirali razni državni organi, očito je da poruka dolazi do cilja.

Igor Grubić djeluje od 1995. godine kao multimedijalni umjetnik. Njegov rad obuhvaća umjetničke intervencije u javnom prostoru, performanse, fotografiju i video radove. Od 2000. godine radi kao producent i autor dokumentaraca, televizijskih reportaža i društveno angažiranih reklama. Svoje radove prezentirao je u mnogim međunarodnim institucijama i na raznim manifestacijama.

Izložba će biti otvorena od 4. do 30. kolovoza u Zavičajnom muzeju grada Rovinja.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 31.07.2015