John Cage u MSU | kulturpunkt

Najave Koncert

<

John Cage u MSU

Jedinstvenim zvučnim događajem Prošireni Williamsov miks obilježit će se stota obljetnica rođenja kompozitora, teoretičara glazbe i umjetnika Johna Cagea.

27.10.2012 - 28.10.2012 , Zagreb - MSU, Dvorana Gorgona
  • A
  • +
  • -

Prošireni Williamsov miks nova je interpretacija Williamsova miksa Johna Cagea u izvedbi Wernera Dafeldeckera i Valerija Tricolija, izvorno napisanoga za magnetofonsku vrpcu 1952. godine. Pristupajući izvornoj partituri iz suvremenog očišta, ova nova interpretacija Williamsova miksa sadrži dubinsku analizu odnosa između tadašnje magnetofonske glazbe i današnje digitalne produkcije.

Ona omogućava da se izvorni parametri kompozicije ostvare u kontekstu današnje tehnološke prakse i instrumentalne izvedbe uživo. Prošireni Williamsov miks traje 46 minuta, dok je trajanje izvornika 4 minute i 15 sekundi. Razliku u vremenu proizvodi prebacivanje elemenata kompozicije s vrpce u digitalni audio-softver. Da bi mogli izvesti Prošireni Williamsov miks, Dafeldecker i Tricoli su snimili izbor od otprilike 600 različitih zvukova.

Williamsov miks (1952.) jest osmerokanalna elektro-akustička kompozicija, koja ima posebno mjesto u opusu rane glazbe za magnetofonsku vrpcu. Sastoji se u tome da je djelo ostvareno u studiju prema već napisanoj partituri. U to su doba kompozitori magnetofonske radove stvarali neposrednim radom u studiju. No u slučaju Williamsova miksa, Cageov pristup kompoziciji pozivao je na realizaciju prethodno utvrđene i napisane notacije, čiji su glazbeni parametri izvedeni slučajnim postupcima (predviđanje prema Knjizi promjena).

Werner Dafeldecker je austrijski glazbenik sa stalnom berlinskom adresom. Fluxus, minimalna i elektoakustična glazba, jazz i terenske zvučne snimke (field recordings) samo su neki od elemenata koji su formirali njegovu umjetničku praksu. Nastupao je na najznačajnijim međunarodnim festivalima posvećenim suvremenoj glazbi. Njegove kompozicije izvođene su u pariškom Centru Pompidou, ZKM-u u Karlsruheu ili madridskom Muzeju Reina Sofia.

Valerio Tricoli, rođen 1977. u Palermu je kompozitor i glazbenik čije skladbe povezuju konkretnu glazbu s konceptualnim zvučnim formama. Jedan je od osnivača grupe 3/4HadBeenEliminated poznatoj po smjelim sintezama improvizacije, elektro-akustičkih kompozicija i senzibiliteta avangardnog rocka.

Događaj organiziraju  Muzej suvremene umjetnosti i koncetrni niz Explicit music Multimedijalnog Instituta u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom. Koncert će se održati u subotu, 27. listopada, a početak je u 20 sati uz besplatan ulaz..

 
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 22.10.2012