Još jedan zaboravljeni div | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Još jedan zaboravljeni div

Tribina Dalmatinka – kako je tvornica promijenila grad ukazuje na važnu ulogu Dalmatinke kao nezaobilazne identifikacijske točke u kolektivnoj memoriji grada Sinja.

27.03.2018 , Zagreb - Institut za etnologiju i folkloristiku

FOTO: Vimeo

U utorak, 27. ožujka u 12 sati u knjižnici Instituta za etnologiju i folkloristiku održava se tribina Dalmatinka – kako je tvornica promijenila grad na kojoj će govoriti Jelena Pavlinušić, Nikola Križanac i Dragana Modrić.

Tvornica i predionica konca Dalmatinka od svog osnutka 1951. do početka 90-ih godina činila je osnovu privrednog i industrijskog života grada Sinja. Desetljećima je nakon izgradnje izazivala uvažavanje arhitektonske i tekstilne struke te je svojevremeno proglašena najuspješnijim poduzećem bivše države, s tržištem diljem Europe i svijeta. Raspadom SFRJ gubi veliki dio tržišta te nakon tranzicijskih procesa i privatizacije 2009. godine odlazi u stečaj. Promjenom političkog, ekonomskog i društvenog konteksta, slavna prošlost ovog tekstilnog diva, koji je ispisao stranice povijesti jednog grada, polako pada u zaborav. 

Na primjeru Dalmatinke moguće je iščitati povijest razvoja lokalne industrije, način funkcioniranja jednog političkog sistema, ali i društvene fenomene koji su utjecali na razvoj lokalne zajednice u širem društvenom smislu poput povijesti radništva, ženske emancipacije u Cetinskom kraju, stambene politike i infrastrukturnog razvoja grada.

Projektom Industrijsko nasljeđe i kolektivna memorija grada na primjeru tvornice Dalmatinka istraživani su odnosi između razvoja industrije i društvenih procesa u lokalnoj sredini u kontekstu socijalizma, emancipacija žena u ruralnom području Dalmatinske zagore, politike stanovanja i obrazovanja. Na tribini će se predstaviti rezultati istraživanja i ukazati na važnu ulogu Dalmatinke u kolektivnoj memoriji grada Sinja te zašto i danas predstavlja nezaobilaznu identifikacijsku točku za lokalno stanovništvo.

Jelena Pavlinušić, Nikola Križanac i Dragana Modrić čine autorski tim koji od 2014. godine provodi istraživački projekt pod nazivom Industrijsko nasljeđe i kultura sjećanja na primjeru tvornice Dalmatinka – Sinj.

Jelena Pavlinušić (1991.) magistra je povijesti umjetnosti i hrvatskoga jezika i književnosti. Radi kao kustosica u Laubi – kući za ljude i umjetnost. Nikola Križanac (1992.) dizajner je vizualnih komunikacija. Trenutno je zaposlen u udruzi Mavena. Dragana Modrić (1982.) magistra je povijesti umjetnosti i filozofije. Zaposlena je kao voditeljica Galerije Sikirica.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 26.03.2018