Jubilarni Dani hrvatskog filma | kulturpunkt

Najave Festival

<

Jubilarni Dani hrvatskog filma

25. izdanje Dana hrvatskog filma rođendansko je festivalsko izdanje koje će biti u potpunosti posvećeno slavlju domaćeg filma.

21.04.2016 - 24.04.2016 , Zagreb - Razne lokacije

Dalibor Barić, The Horror of Dracula

Dvadeset i peti DHF održat će se od 21. do 24. travnja u Zagrebu, u kinima Europa i Tuškanac i u klubu Vinyl

U svojem slavljeničkom izdanju Dani hrvatskog filma ponovno u programima konkurencija (hrvatski filmovi i manjinske hrvatske koprodukcije kratkog, srednjeg i dugog metra svih rodova osim dugometražnih igranih filmova) donose selekciju najboljih domaćih ostvarenja nastalih u protekloj godini. Na 25. Dane hrvatskog filma prijavljeno je ukupno 256 filmskih ostvarenja, a 87 igranih, dokumentarnih, animiranih, eksperimentalnih i namjenskih filmova uvršteno je u konkurenciju.

Uz natjecateljski program, očekuje nas i bogat popratni filmski program koji je najavio umjetnički direktor Željko Luketić: "Četvrt stoljeća u festivalskim razmjerima nije mala stvar, stoga našu obljetnicu ove godine obilježavamo nizom projekcija koje će pokazati najbolje od svih godina. Vodimo se i idejom prikazivanja naslova koji nisu uvijek osvajali nagrade, ali su ostavili svoj prepoznatljiv trag u domaćoj kinematografiji."

"Na prošlogodišnjem DHF-u započeli smo s prikazivanjem studentskih radova danas poznatih redatelja i redateljica, što i ove godine nastavljamo s još zanimljivijim izborom naslova. Bavimo se i 'psihotroničkim filmom', modelom koji je postavio filmski publicist Michael Weldon, a koji se bavi pojmom rubnog i kultnog, terminima u kojima presudnu ulogu imaju gledatelji. Tu prikazujemo naslove Jakova Sedlara i cjelovitu retrospektivu Zvonimira Maycuga, prvu u domaćem kontekstu, jer će neki njegovi filmovi biti doslovno izvađeni iz podruma i prvi put pokazani javnosti. Obilježavamo i tradiciju koju DHF jedini drži u Hrvatskoj: jedini imamo kategoriju namjenskog filma, i tu ćemo ući u slavnu povijest zagrebačkog Studija za crtani film i pokazati najbolje reklame eminentnih autora poput Dušana Vukotića, Nedeljka Dragića i Nikole Kostelca", istaknuo je Luketić.

Na 25. DHF-u bit će prikazana još jedna retrospektiva, ona multimedijalnog umjetnika Dalibora Barića koja uključuje devet ostvarenja nastalih od 2010. do 2013. godine. Barić je autor niza eksperimentalnih filmova u kojima istražuje tradicionalne žanrove znanstvene fantastike i horora. Koristeći pronađenu građu kao polazište, Barić tehnikom kolaža proizvodi sofisticirane psihodelične pripovijesti koje zamagljuju granice naših izvanjskih i unutrašnjih realnosti. 

Zanimljivost je ovogodišnjeg izdanja i program Još raniji radovi s ADU-a u kojem će publika moći pogledati studentska ostvarenja danas etabliranih umjetnika i filmaša: Snježane Tribuson, Ivana Salaja, Darka Rundeka, Branka Schmidta, Zorana Peze, Vedrana Mihletića i Jasne Mesarić. Programom 25 godina DHF-a festival donosi izbor filmova prikazanih u proteklih četvrt stoljeća, dok program Hrvatski TV film, posvećen domaćem televizijskom nasljeđu, donosi odabir dokumentarnih ostvarenja iz ciklusa Zadnja pošta Zagreb urednika Angela Miladinova. Popratni filmski programi uključuju i projekcije starih reklamnih filmova iz radionice Zagrebačke škole animacije, izbor filmova s Festivala slovenskoga filma, ovogodišnjeg partnera Dana hrvatskog filma, koji potpisuje Igor Prassel te program Novi dokumentarni filmovi iz susjedstva, čiji je selektor Oliver Sertić.

Direktorica festivala Zdenka Gold osvrnula se i na bogat popratni "nefilmski" program Dana hrvatskog filma: "Izdvojila bih dvije radionice koje su nastavak uspješne suradnje s prošlogodišnjim partnerima. Radionicu filmske kritike radimo u suradnji s Hrvatskim društvom filmskih kritičara, Hrvatskim filmskim ljetopisom i udrugom Lanterna Magica te pod vodstvom Višnje Vukašinović, a radionicu Kako razvijati i predstaviti projekte u početnoj fazi za međunarodno tržište pod vodstvom jedne od najpoznatijih europskih producentica, Roshanakom Behesht Nedjad, koju realiziramo u suradnji s Deskom Kreativne Europe – Uredom MEDIA. Rado bih istaknula da je sve što Dani hrvatskog filma nude svojoj publici, od stručnih radionica, popratnih filmskih i nefilmskih programa pa do svih projekcija natjecanja, potpuno besplatno za polaznike i publiku."

Detaljan program i više informacija potražite na službenim stranicama Dana hrvatskog filma.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 12.04.2016