Jubilarni ZagrebDox | kulturpunkt

Video

Jubilarni ZagrebDox

U suradnji s Televizijom Student donosimo prilog o desetom izdanju ZagrebDoxa.

 

Već desetu godinu zaredom ZagrebDox upoznaje domaće gledatelje s aktualnim dokumentarcima iz svijeta, nudeći im ekskluzivnu priliku da pogledaju naslove koje domaći kinorepertoar zaobilazi. U proteklih devet godina na ZagrebDoxu prikazano je više od tisuću i tri stotine dokumentaraca, a pogledalo ih je 174 tisuće gledateljica i gledatelja. Jubilarno deseto izdanje ZagrebDoxa održalo se od 23. veljače do 2. ožujka u zagrebačkom kinu Cineplexx Centar Kaptol. Bogat festivalski program i ove je godine donio više od 150 dokumentiranih priča iz cijelog svijeta.

Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji dodijeljen je talijanskom filmu Sacro GRA autora Gianfranca Rosija, a posebna priznanja u ovoj kategoriji osvojili su bugarski film Gotovo divan život Svetoslava Draganova te mađarski film Bujica ljubavi autorice Ágnes Sós.

Najboljim filmom u međunarodnoj konkurenciji proglašena je čileanska Posljednja postaja autora Cristiana Sota i Cataline Vergare. Mali pečat za najbolji film autora ili autorice do 35 godina starosti pripao je filmu Posebna potreba Carla Zorattija, a posebna priznanja u ovoj kategoriji dodijeljena su filmovima Priče koje kazujemo Sarah Polley i Dvorište autorice Aly Muritiba

Movies That Matter nagrada dodjeljuje se filmu koji na najbolji način, po mišljenju stručnog žirija, promiče ljudska prava. Posebna priznanja u ovoj kategoriji osvojila su dva naslova: hrvatski film 4. Majmun redatelja Hrvoja Mabića i sirijsko-njemački film Povratak u Homs autora Talala Derkija. Nagrada Mojoj generaciji prema odluci direktora festivala Nenada Puhovskog otišla je filmu Otac i sin na putu Marcela Łozińskog. Najbolji uradak iz programa Teen Dox po sudu učenika Prve privatne gimnazije švedski je naslov Otvorenih očiju autora Erika Bäfvinga, a najboljim filmom snimljenim mobitelom iz programa proglašen je turski Život s Levijatanom autorice Şirin Bahar Demirel.

Prema sudu posjetitelja i posjetiteljica festivala najbolji film iz konkurencije je Dragi Lastane! Irene Škorić.