Jučer, danas, sutra | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Jučer, danas, sutra

Filozofski fakultet u Rijeci obilježava deset godina rada tamošnjeg Odsjeka za kulturologiju.

Piše: Sara Pukanić

Filozofski fakultet u Rijeci povodom deset godina rada Odsjeka za kulturalne studije organizira tribinu pod naslovom Kulturalni studiji: Jučer, danas, sutra koja će se održati u srijedu, 28. svibnja u prostoru fakulteta.

Kulturalni studiji zaživjeli su u Velikoj Britaniji polovinom 1960-ih godina, a prihvaćeni su kao program studiranja na desecima svjetskih sveučilišta te ih se smatra jednim od najzanimljivijih područja unutar društveno-humanističkih znanosti. Program studija obuhvaća mnoga područja od kulturnih politika preko popularne kulture do raznih supkultura. Program u sklopu riječkog sveučilišta nudi preddiplomski i diplomski studij, a po završetku studija diplomanti su kompetentni za posao u različitim kulturnim institucijama kao što su kazališta, muzeji, knjižnice, obrazovne institucije, nakladništvo, mediji i mnoge druge grane vezane za kulturu.

Program Odsjek za kulturologiju koncipiran je na dva međusobno ovisna pravca, a to su teorijski i praktični dio studija. Teorijski dio studija osmišljen je na način da studente uči kako na kritički način analizirati kulturu, dok se praktični dio bavi proučavanjem tradicija, kulturom sjećanja, svjetskim religijama, popularnom kulture, problematikom identiteta,  glazbenom kulturom, mediologijom te manifestacijom kulture u svakodnevnom životu.

Nadolazeća tribina, uz sudjelovanje renomiranih profesora s filozofskih fakulteta diljem regije, kako i sam naslov govori, osvrnut će se na prošlost, sadašnjost i buduće perspektive studija. Tribini su se odazvali Nenad Fanuko, nositelj kolegija Uvod u društvenu znanost i Sociologija kulture na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, Nikola Petković, također profesor s riječkog Filozofskog fakulteta koji se u svom radu bavi kolonijalnom i postkolonijalnom teorijom, problematikama identiteta i kulture Srednje Europe, Marina Simić s Odsjeka teorija kulture na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Mitja Velikonja s Fakulteta za družbene vede u Ljubljani, te Dean Duda, profesor na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Moderator tribine je Hajrudin Hromažić

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 28.05.2014