Kada umjetnost postane život | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Kada umjetnost postane život

Prvi ovogodišnji broj u časopisa za književnost Fantom slobode u cijelosti je posvećen Multimedijalnom centru Rijeka.

  • A
  • +
  • -

Prvi ovogodišnji broj časopisa za književnost Fantom slobode upravo je izašao iz tiska. Novo izdanje ove renomirane tiskovine u cijelosti je posvećeno riječkom Multimedijalnom centru. 

Kako saznajmo, autori tekstova u friškom Fantomu su sudionici, suradnici i sukreatori programa MMC Rijeka, koji su na četiristo stranica časopisa fotografijama i riječima pojasnili strategije kojima je ovaj kulturni centar prerastao u fenomen koji nadilazi lokalni kontekst te se kao jedan od najsnažnijih nezavisnih projekata u kulturi afirmirao na nacionalnoj, regionalnoj i internacionalnoj razini. Program MMC-a, zasnovan na fuziji suvremene vizualne umjetnosti, rocka, eksperimentalne glazbe, alternativne mode i životnog stila, književnosti i izdavaštva te svih preostalih oblika stvaralaštva i aktivnosti koje je centar udomljavao, zapamćen je kao jedinstvena transgeneracijska i transdisciplinarna paradigma poistovjećivanja umjetnosti i života.  

Novi broj časopisa Fantom slobode sastoji se od tekstova napisanih za potrebe kataloga izložbe Deset godina M.M.C-a ususret 40 godina Kluba Palach koja je 2007. godine bila organizirana u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, pa tako pet godina po otvorenju izložbe, funkcionira kao nikad objavljen katalog manifestacije. Posebna poglavlja časopisa posvećena su izložbi u MMSU, djelovanju Galerije O.K. te velikim međunarodnim projektima Festival nove umjetnosti FONA i Goli otok – Novi hrvatski turizam. Urednik izdanja je povjesničar umjetnosti i bivši ravnatelj riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Branko Franceschi, dok su autori  tekstova Andrija Anković, Vladi Bralić, Jasmina i Darko Bavoljak, Branko Cerovac, Branko Franceschi, Marina Gržinić, Dubravko Jagatić, Branko Kostelnik, Nataša Š. Lah, Suzana Marjanić, Robert Paulić, Slobodan Večerina i Marko Puhovac te Janka Vukmir. Časopis je bogat ilustriran fotografijama preuzetim iz arhive MMC-a te mu je  priložen CD Polje Josipa Maršića i Zorana Medveda.

Promocija novog broj bit će održana u u četvrtak, 14. lipnja u 20 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Tom prilikom Fantom slobode će predstaviti Damir Čargonja, Branko Franceschi, Ivo Matulić, Nenad Popović i Ivan Šarar. Zagrebačka promocija časopisa zakazana je za 19. lipnja u Muzeju suvremene umjetnosti.

Fantom slobode je od 2003. godine u suradnji objavljuju nakladnička kuća Durieux iz Zagreba i Art radionica Lazareti iz Dubrovnika.

Izvor: Fantom slobode / Foto: S izložbe 10 godina MMC-a

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 11.06.2012