Kakav je to zvuk visoko u zraku? | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Kakav je to zvuk visoko u zraku?

Izbor iz tjedna u medijima: od globalne izbjegličke katastrofe, preko "slučaja Fogadić", do Arsena Dedić i umjetnosti zvuka.

Piše: Vatroslav Miloš

Na granici Srbije i Mađarske / FOTO: Davor Konjikušić

  • A
  • +
  • -

Situacija koju putem medija bezbrižno pratimo iz udobnosti vlastitih domova ima sve elemente onoga što poznajemo kao distopiju. Rat, izbjeglice, zatvorene granice, suzavac, zidovi. Lako je pritom izgubiti pojam o tome da slika ili tekst koji pred sobom imamo nije dramatiziran, nije fikcionaliziran. Reporteri Novog lista Ladislav Tomičić i Davor Kovačević otputili su se u Beograd i napravili priču s izbjeglicama koje su, barem ako se načas vratimo na situaciju na makedonskoj granici, korak bliže neizvjesnoj mogućnosti života koji nije rat, razaranje i glad. "Od početka Arapskog proljeća, dirigiranog kaosa kojem su zapadni mediji dali ime što priziva optimizam i asocira na novi početak, do početka mjeseca srpnja ove godine iz Sirije i okolnih zemalja pred ratom je izbjeglo preko četiri milijuna ljudi", piše Tomičić i nastavlja: "U pitanju je humanitarna katastrofa zastrašujućih razmjera. Preko milijun izbjeglica iz Sirije privremeno je udomila Turska. Na ovom mjestu kratko ćemo se zaustaviti pa upozoriti na ovo: ljude koji bježe od rata svjetski mediji predstavljaju kao imigrante/emigrante/migrante, iako bi točnije bilo napisati da su u pitanju izbjeglice. Da, izbjeglice su ujedno imigranti, ali svi imigranti nisu izbjeglice".

Slučaj Ivane i Patrika Fogadića tjednima je u medijima razvijao senzacionalističke tabloidne naslove, da bi mjesec dana kasnije sve bilo kao nikada ništa nije desilo. Srećom, uvijek postoje oni koji će kopati dublje i preciznije od jednokratnog prikaza strave i užasa. Priča je to o monstrumima u nama: o Ivani i Patriku, Sylviji, Tedu, Assiji, Shuri, majčinstvu, ljubavi, institucijama, patrijarhatu, jezi. 

Novosti su prošloga tjedna, u znak sjećanja na Arsena Dedića, objavile intervju koji je s njime godinu dana ranije vodio Dragan Grozdanić. "Neću da budem informiran, cijeli svijet je preinformiran, i to loše", kazao je Dedić, "Vrijeme informativnosti je svima napravilo zlo, stoga je bolje biti neupućen". 

Što je zajedničko Iquitosu u Peruu, Petropavlovsku Kamčatskom, Nuuk na Grenlandu i Perthu u Australiji? Radi se o gradovima cestovno gotovo u potpunosti izoliranim od domicilnog teritorija, odnosno o činjenici da transport ovisi gotovo isključivo o nekonvencionalnim metodama putovanja, a što spomenute gradove, barem ako je suditi prema članku Nicholasa Gilla iz Guardiana, čini najzabačenijim gradovima na svijetu.    

Lawrence English australski je medijski umjetnik i skladatelj koji godinama djeluje u području "field recordinga" i bioakustike te se bavi "istraživanjem politika percepcije i prirode slušanja", a krajem 2014. godine Factmag je objavio njegov "Vodič kroz ‘field recording’ za početnike". "Po prvi put u povijesti", piše English, "uši počinju zauzimati središnje mjesto u razumijevanju, istraživanju i poimanju svijeta oko nas".

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 24.08.2015

VEZANE VIJESTI

Onkraj tmine

Piše: Tomislav Žilić

Izbor iz tjedna u medijima: od povijesnih astronomskih otkrića, preko afere "Piranleaks" i kolovoških vojnih događanja, do seksualnog nasilja na britanskim sveučilištima.

Sloboda izražavanja drugih

Piše: Antonija Letinić
Izbor iz tjedna u medijima: od Oluje i Alke preko medijskih sloboda i dokumentarističkog aktivizma do perspektiva za Europsku uniju.

Jednostrani agreekmenti

Piše: Antonija Letinić
Izbor iz tjedna u medijima: od grčkih pregovora preko komemoracije u Srebrenici do situacije u domaćim medijima.