Kako čitati nemoćnu ekonomiju | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Kako čitati nemoćnu ekonomiju

Otvorena je nova sezona sive) (zone - prostora suvremene i medijske umjetnosti u Korčuli.

FOTO: Ingvild Hunsrød

  • A
  • +
  • -

Nova sezona sive) (zone - prostora suvremene i medijske umjetnosti u Korčuli otvorena je multimedijskom prostornom i svjetlosnom instalacijom Otkup zlata_#CFB53B Branke Cvjetičanin. Tijekom lipnja i kolovoza galerija će ugostiti radove sedam umjetnika iz Novog Zelanda i Australije na tri kata kuće u starom gradu, u ulici biskupa Luke Tolentića 6, koju je arhitekt Igor Franić ustupio galeriji. Organizacija siva) (zona od svog se početka pozicionirala u prostor "između", u profesionalnom žargonu između white cube i black box, dakle između bijele kocke neutralnog galerijskog prostora i crne kutije prostora izvođačkih umjetnosti, kao što je kazalište. 

"Otkup zlata bolan je podsjetnik na vrijeme ekonomske krize u kojoj se, poslije iscrpljenih posljednjih rezervi gotovine, unovčava zlato. S druge strane, pozlaćeni objekti uglavnom su vezani uz religijske objekte i liturgije", navodi Darko Fritz, kustos sive) (zone. Ostvareni rad Branke Cvjetičanin, čiji je radni naziv glasio Sobe za molitvu ... ili kako čitati nemoćnu ekonomiju, dio je serije radova kojima Cvjetičanin istražuje spregu emocionalnih i ekonomskih strujanja u suvremenom društvu. Slično kao u participativnoj umjetnosti happeninga 1950-ih i 60-ih godina, protokolarni dio rada zacrtala je autorica, dok je drugi dio prepušten improvizaciji, slučaju, kao i vanjskim faktorima kao što su crkveni praznici, odnos lokalnog stanovništva i turista prema instituciji crkve te vremenskoj prognozi.

Do ljetnog solsticija, 21. lipnja, autorica će ugostiti posjetitelje i voditi jednog po jednog po prostoru instalacije, uspostavljajući određene protokole kretanja i ponašanja. Pristup instalaciji moguć je od 11 do 14 sati, u vrijeme najjače dnevne emisije zlatnog odsjaja. Nakon 21. lipnja posjetitelji i novi rezidencijalni umjetnici sive) (zone mogu koristiti instalaciju bez ograničenja.

M.M. / SEEcult.org

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 16.06.2014