Kako čitati suvremenu plesnu izvedbu? | kulturpunkt

Natječaji Edukacija

<

Kako čitati suvremenu plesnu izvedbu?

CIlj vikend-radionice jest ponuditi uvod u osnove suvremenog plesa na teorijskoj i praktičnoj razini. Praktični dijelovi bit će prilagođeni i dostupni svima, bez obzira na plesno iskustvo.

ROK: 08.11.2019

Dvodnevna radionica Kako čitati suvremenu plesnu izvedbu? osmišljena je kako bi zainteresiranoj publici omogućila informativan i dinamičan susret s osnovnim pojmovima suvremenog plesa 20. i 21 stoljeća. Cilj radionice približiti načine doživljavanja i razumijevanja raznih plesnih stilova, u odnosu na vrijeme i mjesto na kojemu su nastali, kao i ponuditi polaznicima alate za iščitavanje značenja, koreografskih namjera ili emotivnih poticaja. Za radionicu nije potrebno nikakvo plesno iskustvo, nego samo interes i znatiželja. 

Voditeljica radionice je plesna umjetnica, edukatorica, organizatorica i publicistkinja Iva Nerina Sibila. "Program se sastoji od dvije dvosatne teorijsko - praktične sesije, u kojima ćemo kroz seriju video isječaka i diskusija o viđenom proći kroz neke od najznačajnijih pojava i figura modernog i suvremenog plesa u Europi i Americi. Tako ćemo se pozabaviti počecima 20. stoljeća i zaviriti u berlinske i pariške plesne filmske arhive, krenuti od Umirućeg labuda Ane Pavlove prema Vještičjem plesu Mary Wigman, zatim razmotriti američku modernističku scenu i klasike plesa poput Marthe Graham i Merce Cunninghama. Evropskim suvremenim plesom bavit ćemo se kroz belgijsku i britansku scenu 80-ih i 90-ih i utjecaj plesnog filma na širenje plesa izvan kazlišnih scena", stoji u tekstu poziva.

Praktični dio sastoji se od demonstracija plesnih tehnika i koreografskih strategija. Praktični dijelovi bit će prilagođeni i dostupni svakom/oj pojedincu/ki.

Program će se održati u Domu mladih u Plavom salonu u subotu 9. studenog (od 15 do 17 sati) te u nedjelju 10. studenog (od 10 do 12 sati). Radionica je besplatna, a dolazak je potrebno najaviti putem maila.

Rok za prijavu je 8. studeni.

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 06.11.2019