Kako izaći iz kaosa? | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Kako izaći iz kaosa?

Sredinom ožujka, kolektivu Teatro Valle Occupato i Teodoru Celakoskom bit će dodijeljena nagrada Princess Margriet Europske kulturne fondacije.

Teatro Valle Occupato, FOTO: Geomangio

U utorak, 18. ožujka, kolektivu Teatro Valle Occupato i Teodoru Celakoskom bit će dodijeljena šesta po redu nagrada Princess Margriet Europske kulturne fondacije (ECF). Za njihove napore u polju kulturnog aktivizma koji angažira različite gradove i zajednice u ponovnom prisvajanju javne sfere kao zajedničkog dobra, na ceremoniji u centru za umjetnost BOZAR u Bruxellesu bit će im dodijeljen zajednički iznos od 50 000 eura.

Prije svečanosti, organizirana je debata u kojoj će dobitnici nagrade razgovarati s Chantal Mouffe, direktoricom Centra za demokratske studije Sveučilišta Westminster, a koju će moderirati umjetnička direktorica utrehtskog BAK-a Maria Hlavajova. Debata će pokušati obuhvatiti načine na koje novi modeli kulturne suradnje mogu izaći iz lokalnog konteksta i generirati veći odjek u Europi.

Chris Dercon, direktor Tate Moderna i član žirija za dodjelu nagrade ECF-a, čiji su prijašnji laureati pokojni teoretičar Stuart Hall te umjetnici Dan i Lia Perjovschi, opisao je modele kulturne suradnje koje predlažu Teatro Valle Occupato i Teodor Celakoski kao "načine izlaska iz kaosa" koji nose važnu poruku solidarnosti. 

M.M. / e-flux
Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 12.03.2014

VEZANE VIJESTI

Ubrzavanje novih modela suradnje

Aktivist Teodor Celakoski dobitnik je nagrade Princess Margriet koju već šest godina zaredom dodjeljuje Europska fondacija za kulturu (ECF).

Novi prostori zajedničkog

U razgovoru za ECF David Harvey osvrnuo se na osobitosti ovogodišnjih dobitnika nagrade ECF-a - Teatro Valle i Teodora Celakoskog.