Kako je Irska rekla "Da" | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Kako je Irska rekla "Da"

U javnom razgovoru o irskom referendumu o pobačaju sudjeluje Alison Spillane, stručnjakinja za javne politike iz Irish Family Planning Association.

29.06.2018 , Zagreb - Kino Europa, dvorana Müller

FOTO: Facebook

  • A
  • +
  • -

Platforma za reproduktivna prava i Zaklada Solidarna u suradnji sa Zakladom Friedrich Ebert i Kinom Europa pozivaju na javni razgovor o irskom referendumu o pobačaju pod nazivom Irsko DA pravu žena na izbor, koji će se održati u petak, 29. lipnja u 10 sati u dvorani Müller zagrebačkog Kina Europa. 

Glavna govornica je Alison Spillane, stručnjakinja za javne politike Irish Family Planning Association, koja je iz prve ruke upoznata s dinamikom irskog referenduma o pobačaju na kojem je 25. svibnja ove godine dvotrećinskom većinom Irkinjama omogućeno pravo na izbor, nakon trideset i pet godina ustavne zabrane, također izglasane na referendumu. U razgovoru će kao komentatorica sudjelovati Ana Brakus, istraživačka novinarka tjednika Novosti koja se sustavno bavi problematikom reproduktivnih prava i rodne ravnopravnosti na udaru ultrakonzervativnih skupina. Raspravu će moderirati Marina Škrabalo iz Zaklade Solidarna, članice Platforme za reproduktivna prava. 

Razgovor će uključiti i vrijeme za pitanja publike i raspravu, a vodit će se, kako stoji u najavi, sljedećim ključnim pitanjima: "Što je bilo ključno za toliki odaziv građana ove tradicionalno katoličke zemlje i njihovo snažno DA pravu žena na izbor? Kako se Irska vrijednosno i društveno promijenila u proteklim desetljećima Kako su referendumske kampanje za i protiv legalizacije pobačaja utjecale na javno mnijenje, političke i društvene odnose? Što su sljedeći koraci na dnevnom redu irske Vlade u regulaciji pobačaja? Što Hrvatska može naučiti iz irskoga iskustva u pogledu predstojećeg zakonodavnog procesa modernizacije hrvatskoga zakona o pobačaju?"

Razgovor će se voditi na engleskom jeziku, uz mogućnost postavljanja pitanja i komentiranja na hrvatskom jeziku. 

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 28.06.2018