Kako konzumiramo kulturu i turizam | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Kako konzumiramo kulturu i turizam

Autofocus Borisa Poljaka proglašen je najboljim kratkometražnim dokumentarnim filmom 49. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima.

Ovaj dokumentarno-eksperimentalni hibrid metodom skrivene kamere bilježi mnogobrojne turiste koji svakodnevno pohode znamenitu crkvu sv. Nikole kraj Nina, smještenu u pitoreskni ambijent na vrhu brda. Boris Poljak u Autofucusu turiste transformira u glumce u predstavi, dajući duhovit komentar na način na koji konzumiramo kulturu i turističke lokalitete.

Film je premijeru imao prošle godine u natjecateljskom programu Sarajevo Film Festivala, nagrađen je na Liburnia Film Festivalu i na festivalu 25 FPS, a u travnju je proglašen najboljim dokumentarnim filmom na 23. Danima hrvatskog filma, ujedno s najvišom prosječnom ocjenom kritičara među svim filmovima u programu. U svibnju je na Visions du Réel u švicarskom Nyonu također proglašen najboljim kratkometražnim filmom. 

Boris Poljak jedan je od najistaknutijih hrvatskih autora eksperimentalnog i dokumentarnog filma te cijenjeni snimatelj i direktor fotografije. Potpisuje režiju nagrađivanih eksperimentalnih naslova Onkraj (2003.) i Sky Spirits (2010.), oba u korežiji s Damir Čučićem, i kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni Splitski akvarel (2009.). Dugogodišnji je član Kino kluba Split i jedan od pokretača Splitskog filmskog festivala – međunarodnog festivala novog filma i videa. Uz Poljaka kao redatelja i snimatelja, na Autofocusu su radili i Damir Čučić kao montažer i izvršni producent, Martin Semenčić kao dizajner zvuka i Milva Čučić kao producentica. Film je producirala kuća Milva film i video, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Za festivalsku distribuciju Autofocusa zadužena je Ivana Ivišić, koja je ove godine u Karlovim Varima ujedno bila i jedna od članova žirija natjecateljskog programa East of the West.

Kristalni Globus, nagradu za najbolji film u glavnom programu 49. Karlovih Vara, osvojio je Corn Island (Simindis kundzuli) gruzijskog redatelja Georgea Ovashvilija, najbolji redatelj je Mađar György Pálfi za film Free Fall (Szabadesés) koji igra i u Međunarodnom programu Pulskog filmskog festivala, dok su najboljim glumcima proglašeni Elle Fanning (Low Down) i Nahuel Pérez Biscayar (All Yours / Je suis à toi).

Izvor: HAVC

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 14.07.2014

VEZANE VIJESTI

Između reda i kaosa

Piše: Stipe Radić

Deveti je 25 FPS, održan od 26. do 29. rujna u kinu SC, dokazao da je ovo bila posebno dobra godina za hrvatski eksperimentalni film.