Kako kritika socijalizira | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Kako kritika socijalizira

Javna predavanja u sklopu projekta Criticize this! uskoro će biti održana u Zagrebu.

  • A
  • +
  • -
Drugi Art Modul u sklopu edukacijskog projekta Criticize This! započet će trodnevnim programom u Zagrebu, a održat će se od 16. do 18. veljače. U dijelu programa otvorenom za javnost sudjeluju novinar i pisac Mark Terkessidis, glavni urednik magazina Eurozine Carl Henrik Fredriksson te kustosica i kritičarka Maja Ćirić. Osim predavanja, gosti modula će sudjelovati i u javnom razgovoru naslovljenom Prijateljska vatra. Kako kritika socijalizira kojeg će moderirati Petar Milat, a održat će se zadnjeg  dana programa. Program će se održavati u prostoru net.kulturnog kluba MAMA i književnog kluba Booksa.

Net.kulturni klub MAMA ugostit će 16. i 17. veljače prva dva dana programa koji uključuje predavanja Carla Henrika Fredrikssona i Marka Terkessidisa. Fredriksson će 16. veljače održati predavanje Prevođenje kultura. Koliko zajedničkog mora imati zajednica?, a Terkessidis sutradan, 17. veljače, predavanje naslovljeno Zbogom identitetu. Promišljanje prostora kulturnog obilja i kritike. Oba predavanja počinju u 18 sati. Booksa će 18. veljače ugostiti predavanje Maje Ćirić pod nazivom Kritika. Koncepti, mehanizmi i funkcije te razgovor naslovljen Prijateljska vatra. Kako kritika socijalizira u kojem će, pod moderaturom Petra Milata, sudjelovati  Ćirić, Fredriksson i Terkessidis. Predavanje počinje u 18 sati, a razgovor u 19 sati.

Mark Terkessidis je doktorirao psihologiju a radi kao novinar i pisac čiji je profesionalni fokus na popularnoj kulturi, migracijama i rasizmu. Jedan je od osnivača Institute for Studies in Visual Culture u Kölnu. Njegovu posljednju knjigu Interkultur objavio je njemački Suhrkamp. Živi u Berlinu. Carl Henrik Fredriksson je književni kritičar, kolumnist, esejist i prevoditelj iz Švedske koji živi u Beču gdje radi kao glavni urednik europskog portala za kulturu Eurozine. Od 1998. do 2001. bio je glavni urednik najstarijeg švedskog časopisa za kulturu Ord&Bild. Maja Ćirić je nezavisna kustosica i kritičarka umjetnosti iz Beograda. Članica je Međunarodne organizacije kritičara umjetnosti (AICA), Međunarodne organizacije kustosa suvremene umjetnosti (IKT) te Društva za istraživanje umjetnosti (SAR).

Više o programu Criticize This! čitajte ovdje.


Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 09.02.2012