Kako misliti i što učiniti s nasiljem? | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Kako misliti i što učiniti s nasiljem?

U sklopu Ljetne škole Centra za napredne studije filozofkinja Judith Butler drži predavanje Interpretiranje nenasilja te sudjuluje na Okruglom stolu u čast Sabi Mahmood.

18.06.2018 - 20.06.2018 , Rijeka - Art-kino Croatia, Rijeka - HNK Ivana pl. Zajca

FOTO: cas.uniri / web

Predavanjem Interpretiranje nenasilja, filozofkonje Judith Butler (Sveučilište u Kaliforniji, Berkeley), 18. lipnja 2018. s početkom u 18 sati u HNK Ivana pl. Zajca otvara se ljetna škola Centra za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci.

Pred nama je jedno od najvažnijih pitanja današnjice: kako misliti i što učiniti s nasiljem prisutnim u društvu? Ovom prilikom ugledna filozofkinja Judith Butler po prvi puta gostuje u Hrvatskoj. U najavi predavanja ističe se da: "Ako nenasilje može imati smisla kao etička i politička pozicija, ono ne može pukom represijom suzdržati agresiju ili živjeti daleko od njezine realnosti, radije, nenasilje bi trebalo izroniti kao važan koncept upravo onda kada je destrukcija najizglednija ili se čini najsigurnijom". Predavanjem se predlaže da "prvo razmislimo o etici nenasilja koja pretpostavlja forme ovisnosti i međuovisnosti kojima je nemoguće upravljati ili koje postaju izvorima konflikta i agresije. Drugo, ono predlaže da uzmemo u obzir odnos koji naše razumijevanje jednakosti ima s etikom i politikama nenasilja. Kako bi ta poveznica imala smisla, morali bismo moći priznati u ideji političke jednakosti i jednaku žalobnost života. Samo skretanjem fokusa s pretpostavljenog individulizma možemo razumjeti mogućnost agresivnoga nenasilja, onog koje izranja usred konflikta, onog koje se zadržava u polju sile nasilja samog".

U srijedu, 20. lipnja u 19 sati u Art-kinu Croatia održava se Okrugli stol u čast Sabi Mahmood

Okrugli stol posvećen je nedavno preminuloj antropologinji sa Sveučilišta u Kaliforniji (Berkeley) koja je na specifičan način tematizirala sekularnost. Uz Judith Butler, gošće iz regije Rebeka Anić (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Centar Split), Zilka Spahić Šiljak (Sveučilište u Stanfordu, TPO Foundation Sarajevo), Sanja Potkonjak (Sveučilište u Zagrebu), Adriana Zaharijević (IFDT, Sveučilište u Beogradu), Senka Božić (Sveučilište u Zadru) uz moderaciju Sanje Bojanić (Centar za napredne studije jugoistočne Europe; APURI) evocirat će djelo Sabe Mahmood o religiji i sekularnosti Religious Difference in a Secular Age. A Minority Report. Razgovor će se voditi na hrvatskom i engleskom jeziku. 

Nakon okruglog stola slijedi projekcija filma Marthe Rosler  Semiotika kuhinje (Semiotics of the Kitchen, 1975.). Poznata feministica u ovom radu predstavlja ideju da "žena čim progovara, imenuje svoju opresiju". Subjekt kojeg se obično shvaća kao sretnu kućanicu i nesebičnu proizvođačicu koristi geste koje demonstriraju frustraciju jezikom domesticiteta, te tako koristi prostor kuhinje kao kulisu otpora i promjene.

Ljetna škola CAS-a održava se od 18. do 22. lipnja te će kroz predavanja, okrugle stolove, diskusije i brojne druge aktivnosti polaznicima - aktivistima i akademskoj zajednici dati okvir za razmjenu perspektiva o: političkom nasilju, administrativnom nasilju, migracijama, etniciziranom nasilju te dekonstrukciji mizogijine i patrijarhata. 

Više o predavanju i programu Ljetne škole potražite ovdje.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 15.06.2018