Kako nastaje fanzin? | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Kako nastaje fanzin?

Dizajnerska početnica započinje s novim ciklusom radionica za najmlađe.

  • A
  • +
  • -

Povod za organizaciju serije kreativnih edukativnih radionica namijenjenih djeci osnovnoškolskog uzrasta kronično je nedostatna satnica unutar redovnog nastavnog sustava posvećena likovnoj kulturi i vizualnoj pismenosti općenito, a posebno, u okviru toga – dizajnu.

Cilj radionica je upoznati djecu s osnovama dizajna i njegovim utjecajem i važnosti za svakodnevni život kroz stvarnu realizaciju jednog dizajnerskog projekta, odnosno kreativnog procesa. Radionice potiču djecu na kreativno razmišljanje i umjetničko izražavanje, konceptualno promišljanje konkretnih zadataka, uvažavanje ograničenja i okolnosti te razvijanje vizualne pismenosti i sposobnosti opažanja neobičnog, nestandardnog i poetskog u svakodnevici.

U subotu, 5. listopada, s početkom u 10 sati u HDD galeriji bit će održana radionica za djecu pod nazivom Fun/Fan/Zine koju će voditi dizajnerice Nina Bačun i Maša Poljanec. Radionica je namijenjena djeci viših razreda osnovne škole, a za potvrdu sudjelovanja pošaljite ispunjenu prijavnicu na adresu elektroničke pošte do 4. listopada u 16 sati. 

Što je fanzin i kako nastaje? Kako napraviti svoje male neovisne novine? Što su to rubrike, što radi urednik, ilustrator, dizajner, pisac? Druženjem i učenjem uz pomoć papira, škara, kolaža, fotokopiranja - umnažanja, crtanja, pisanja, uz pomoć računala i interneta kao izvora informacija te printera, voditeljice i polaznici zajedno će osmisliti i urediti, napisati, ilustrirati i dizajnirati vlastite neovisne novine - fanzin.

Nina Bačun članica je HDD-a u profesionalnoj kategoriji, nagrađivana dizajnerica s višegodišnjim iskustvom. Magistrirala je Experience design u sklopu interdisciplinarnih studija na Konstfack-University, College of Arts, Crafts and Design (2011.) u Stockholmu. Djeluje u domeni produkt dizajna, scenografija, vizualnih komunikacija, dizajna izložbi i samoiniciranih koncepata. Maša Poljanec profesionalna je članica HDD-a, nagrađivana dizajnerica s višegodišnjim iskustvom na projektima vizualnih komunikacija iz područja kulture: knjige, novine, časopisi i druge publikacije, identiteti, signalizacije, ilustracije, dizajn izložbi. Od osnovne škole pa do danas izdaje vlastite fanzine. 

Već su najavljene i tipografska radionica, dizajnersko crtanje, samoljepljiva radionica, radionice boja, transformacija, pakiranja i dizajna koje će voditi Maja Subotić, Nikola Djurek, Izvorka Jurić, Ksenija Jurinec, Ines Vlahović, Davor Bruketa i drugi, a više potražite na stranicama Hrvatskog dizajnerskog društva.

M.M. / HDD / Fotografija: Diane Gilleland

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.10.2013