Kako nastaje mobilni art laboratorij? | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Kako nastaje mobilni art laboratorij?

Fokus festivala EEII koji će se u Čakovcu održati od 7. do 18. listopada je na spajanju tehnologije, mobilnosti, slobodne kulture i nove medijske umjetnosti.

  • A
  • +
  • -

Zajednički rad lokalnih aktivista, stručnjaka i umjetnika tijekom festivala, uz raznolike zabavne programe i prezentacije, rezultirat će nacrtom za Mobilni art laboratorij (MAL) i istraživanjem gdje ga i kako izvesti. Na festivalu će srodne projekte između ostalih predstaviti Jaap Vermaas iz projekta FabLab iz Amsterdama i Katarina Slaninova iz putujuće galerije NomadSpace iz Bratislave. 

Cilj je omogućiti lokalnim i regionalnim umjetnicima da izlažu, surađuju i djeluju u prilagodljivom, multimedijalnom, novomedijskom laboratoriju. Ovaj bi višenamjenski objekt bio pokretan, lako premjestiv, te bi se dijelio organizacijama i umjetnicima za potrebe festivala, događanja, umjetničkih intervencija i sl. Svi nacrti i specifikacije će biti javno objavljeni pod slobodnim licencama.

Ideja za MAL nastala je za vrijeme Slobodnog festivala 5, u srpnju 2011., kada je detektiran problem izlaganja i rada u novim medijskim umjetnostima na području grada Čakovca. Naime, institucije su zatvorene za ovakve oblike umjetnosti, a županijski prostor, galerija Scheier (koja je 2009. ugostila EEII festival), je zatvorena i spremna za prodaju. Zbog toga umjetnici koji rade s novim medijima, performeri, umjetnici koji njeguju transdisciplinarni pristup te društveno angažirane, grupne i kolektivne umjetničke prakse kroz otvoreni softwer i slobodnu kulturu, nemaju mogućnost za rad i prezentaciju. 

EEII '11 je dio projekta New Media Cross-Border koji Autonomni centar (ACT) provodi u okviru IPA operativnog programa Slovenija-Hrvatska 2007-2013. i koji je djelomično financiran od Europske unije. Festival se provodi u partnerstvu s udrugom UKE iz Križevaca.

Više detalja o festivalu možete naći ovdje, a prijave za sudjelovanje traju do 4. listopada.

Izvor: ACT / Fotografija: NomadSpace 

Objavio/la janja [at] kulturpunkt.hr 26.09.2011