Kako pisati o plesu | kulturpunkt

Natječaji Edukacija

<

Kako pisati o plesu

Hrvatski centar ITI organizira radionicu kritičkoga pisanja o plesu za potencijalne autore i mlade autore.

ROK: 18.09.2016

Hrvatski centar ITI organizira radionicu kritičkoga pisanja o plesu za potencijalne autore i mlade autore u usponu s namjerom da im se plesna umjetnost približi na informativnoj, analitičkoj i kontekstnoj razini te da tijekom dvaju mjeseci mentorirana rada na tekstovima razvijaju vlastite vještine pisanja o izvedbenim umjetnostima. Polaznici će imati priliku steći znanja o raznim aspektima plesne umjetnosti te o različitim vrstama kritičkog pisanja, značenju umjetničke kritike, elementima koje kritički tekst mora sadržavati, važnosti argumentacije vrijednosne prosudbe. Usvajat će se i praktični alati – na što usmjeriti pozornost tijekom gledanja predstave, kako pristupiti analizi, kako postaviti interpretativni okvir i drugo. 

Očekuje se da polaznici aktivno sudjeluju u raspravama o temama koje će se tijekom susreta obrađivati te da iz tjedna u tjedan proizvedu tekst o plesnim događanjima koja će se u to vrijeme zbivati u zagrebačkim kazalištima i drugim izvedbenim prostorima. Najuspješniji tekstovi nastali u tom razdoblju objavit će se na blogu koji će se pokrenuti tijekom radionice. 

Radionicu će voditi plesna kritičarka i teoretičarka Ivana Slunjski, jedna od urednica časopisa za plesnu umjetnost Kretanja

Radionica će se održavati svakog ponedjeljka od 10. listopada do 28. studenoga, od 17 do 19.30 sati u prostorima Hrvatskog centra ITI (Basaričekova 24, Zagreb).

Prijaviti se mogu svi zainteresirani između 20 i 30 godina s afinitetom prema plesu i pisanju. Polaznici ne moraju imati iskustva u pisanju. Radionica je besplatna za sve polaznike. 

Prijava treba sadržavati: ime i prezime, kontaktni podaci (e-adresa, broj mobitela); kratak životopis (do 600 znakova); motivacijsko pismo (do 1000 znakova); osvrt na bilo koju suvremenoplesnu predstavu (od 4500 do 9000 znakova). 

Prijave treba poslati na adresu elektroničke pošte do 18. rujna 2016. 

Nepotpune prijave i prijave poslane nakon roka neće se razmatrati. Radionica predviđa do 15 polaznika. Svi prijavljeni o rezultatima selekcije bit će obaviješteni do 30. rujna 2016.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 19.07.2016