Kako predstaviti Zagorkin život | kulturpunkt

Najave Manifestacija

<

Kako predstaviti Zagorkin život

Uz tradicionalne sadržaje, dvanaesto izdanje Dana Marije Jurić Zagorke donosi književnoznanstveni skup na temu Žensko nasljeđe: roba, spektakl ili muzej za sve?

20.11.2018 - 25.11.2018 , Zagreb - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

Dvanaesto izdanje Dana Marije Jurić Zagorke održava se od 20. do 25. studenog u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke na zagrebačkom Dolcu.

Program započinje u utorak, 20. studenog u 11 sati polaganjem vijenca na Zagorkinom grobu na Mirogoju. Istog dana u 18 sati u Memorijalnom stanu dodjeljuje se Nagrada za studentski rad na temu ženske i rodne problematike. Ovu nagradu Centar dodjeljuje jedanaestu godinu zaredom smatrajući obrazovanje vezano uz ženske i rodne teme važnim dijelom novih, kritičkih znanja unutar obrazovanja na svim razinama, a posebice u visokoškolskom obrazovanju.

U četvrtak, 22. studenog i nedjelju, 25. studenog od 11 do 16 sati Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke bit će otvoren za javnost. Posjetitelji će moći vidjeti stan u kojem je Zagorka živjela 19 godina, stalni postav, te čuti poznate i manje poznate informacije i priče iz života popularne spisateljice i prve hrvatske novinarke.

U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u petak i subotu, 23. i 24. studenog održat će se književnoznanstveni skup Dani Marije Jurić Zagorke na temu Žensko nasljeđe: roba, spektakl ili muzej za sve? Skup je posvećen pitanju kako predstaviti Zagorkin život, djelo i javni angažman u popularnoj kulturi i kulturnim industrijama.

Posjetitelji će moći posjetiti i dvije tematske šetnje Zagrebom. U petak, 23. studenog održat će se šetnja s Gornjogradskim coprnicama. Dolazak je moguće najaviti mailom ili na broj telefona 098 433 121. Broj mjesta je ograničen.

U nedjelju, 25. studenog u 11 sati na Trgu bana Jelačića ispred spomenika započet će šetnja Zagorkinim tragom kroz Zagreb pod vodstvom Slavice Jakobović Fribec, koja će završiti u Memorijalnom stanu. Za ovu šetnju nije potrebna prijava.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 19.11.2018