Kako se osećam? | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Kako se osećam?

Povodom velike samostalne izložbe u Beogradu, Andreja Kulunčić prilagodila je svoj rad index. žene lokalnom kontekstu.  

  • A
  • +
  • -

Andreja Kulunčić, jedna od najprisutnijih umjetnica iz Hrvatske na međunarodnoj sceni, beogradskoj publici predstavit će se izložbom index. žene koja će biti otvorena 26. travnja u Salonu Muzeja savremene umetnosti. Umjetnica je ovu izložbu, nakon Splita i Napulja, prilagodila beogradskom kontekstu. 

U središnjem projektu izložbe index.žene Kulunčić primjenjuje viralne strategije reklamnih kampanja, poput postera u urbanom okruženju i anonimnih telefonskih intervja, kako bi se obratila ženama te prepoznala njihove reakcije. U participativnom segmentu projekta koji je dio izložbe u Beogradu, priliku za sudjelovanje dobile su žene iz glavnog grada Srbije. Prolaznicama je s plakata upućeno pitanje: "Kako se osećam?", a kroz njihove odgovore projekt dokumentira način na koji žene doživljavaju svoju poziciju u društvu. Na plakatima je otisnut i broj besplatnog telefona putem kojeg se Beograđanke pozvalo da anonimno odgovore na postavljeno pitanje izborom između tri odgovora: zadovoljna, diskriminirana ili zlostavljana. Drugi dio projekta je kontinuirano informiranje o statističkim podacima iz ankete koji će se u periodu od četiri tjedna prikazivati na digitalnom zaslonu postavljenom na Trgu republike u Beogradu. 

Uz rad index.žene, u Salonu MSUB bit će prikazani i radovi 1 Franak = 1 Glas, U krugu i Samo za Austrijance, u kojima se umjetnica na različite načine bavi problemom društvene segregacije i marginaliziranim grupama koje su pritom većinom i rodno određene, poput ilegalnih imigranata u Švicarskoj, pacijenata u psihijatrijskoj bolnici u Zagrebu ili diskriminiranih stranih radnika u Austriji. 

Andreja Kulunčić umjetnica je koja je razvila specifičnu istraživačku metodologiju u domeni vizualnih umjetnosti. Njeni radovi podrazumijevaju procese suradnje i zajedničkog kreiranja rada s uspostavljenim mrežama profesionalaca različitih profila, a radovi često zahtijevaju i aktivno uključivanje publike. Samostalno je izlagala u Muzeju Madre u Napulju, Art in General u New Yorku, Artspace Visual Art Center u Sidneyu, Darat Al Funun u Jordanu te galerijama Nova i Miroslav Kraljević u Zagrebu.

Među značajnim međunarodnim izložbama na kojima je sudjelovala su documenta11 (Kasel), Manifesta4 (Frankfurt), 8. Istanbulski bijenale, 4. Liverpulski bijenale, 3. Tirana bijenale i 10. Trijenale u New Delhiju, a izlagala je i na brojnim kolektivnim izložbama u muzejima i galerijama širom svijeta. Izložba u Salonu MSUB, čiji je kustos Zoran Erić, ostaje otvorena do 2. lipnja.

KP / SMSUB / Foto: index. žene u Napulju

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 23.04.2013

VEZANE VIJESTI

Na granici vidljivosti

Piše: Tihana Bertek
Namjera ovog eseja je predstaviti radove usredotočene na odnose moći u društvu, pitanja etniciteta i (de)konstrukcije 'drugoga', koji pritom podrivaju dominantne modele reprezentacije.

Locirati netoleranciju

Andreja Kulunčić na izložbi u Baselu istražuje prisutnost (ne)tolerancije u švicarskom društvu. 

Sa ženske strane

Andreja Kulunčić sudjeluje na izložbi posvećenoj umjetničkom istraživanju ženskog identiteta.