Kako štitimo arhitekturu modernizma? | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Kako štitimo arhitekturu modernizma?

Druga u seriji tribina o zaštiti arhitekture modernizma, ovoga puta u Šibeniku, osvrnut će se na aktualnu problematiku nasljeđa modernizma druge polovice 20. stoljeća.

15.03.2017 , Šibenik - Gradska knjižnica
  • A
  • +
  • -

Tribina Kako štitimo arhitekturu modernizma? održat će se u srijedu, 15. ožujka s početkom u 18.30 u Gradskoj knjižnici Šibenik. Gosti tribine su dr.sc. Sandi Bulimbašić (Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel Split), Tomislav Petrinec (Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Sektor za konzervatorske odjele i inspekciju) i Živana Stošić (Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel Šibenik), a moderatori Lidija Butković Mićin i Saša Šimpraga

U nastavku tribina koje problematiziraju pitanja aktualnih odnosa prema nasljeđu arhitekture modernizma iz razdoblja druge polovice 20. stoljeća  govorit će se o formalnim aspektima zaštite, dosadašnjim iskustvima i problemima koji se u praksi Konzervatorskih odjela i Ministarstva kulture javljaju te općenito o otvorenim proceduralnim pitanjima. 

Posebni naglasak tribine bit će na slučaju kuće Matulja u Brodarici kod Šibenika, djelu arhitekata Ante i Vlaste Vulin iz 1962. godine koja je srušena krajem 2016. godine. Kuća je imala status preventivno zaštićenog kulturnog dobra RH, a rušenje je izvedeno u pravnom vakuumu između privremene i trajne zaštite.  

Kako bi se spriječila daljnja devastacija novijeg kulturnog nasljeđa, potrebno je kritički sagledati postojeće kriterije i metodologiju pravne zaštite kulturnih dobara, ali i potaknuti sustavniju i pravodobniju valorizaciju te afirmaciju kod šire kulturne i druge javnosti ovog izrazito produktivnog perioda za hrvatsku arhitekturu. 

Tribina se organizira u suradnji projekta Motel Trogir i Društva arhitekata Šibenik.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 14.03.2017