Kako su se odijevale kumice | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Kako su se odijevale kumice

Izložba Locus Artis - mjesta obrta kao prostori za nove dizajnerske prakse uključuje nekoliko studija slučaja koje proučavaju izgled i prakse odijevanja kumica nekad i sad.

06.12.2017 - 15.12.2017 , Zagreb - BAZA, Adžijina 11

Kumica u NAMI, 1968., FOTO: iz arhiva CIMO-a

  • A
  • +
  • -

Od srijede, 6. prosinca u zagrebačkoj Bazi gostuje Centar za istraživanje mode i odijevanja, koji tom prigodom postavlja izložbu Locus Artis - mjesta obrta kao prostori za nove dizajnerske prakse.

Otvorenje izložbe predviđeno je za 19 sati, a moguće će ju biti pogledati do 15. prosinca, svakim danom (osim nedjelje) između 16 i 21 sati.

Tematsku okosnicu izložbe čini studija slučaja stereotipa "kumice" koja njezin izgled i prakse odijevanja promatra i problematizira u okviru relacije design versus craft, a s ciljem kulturalnog istraživanja i dokumentiranja praksi obrtničkog načina djelovanja u suburbanom i ruralnom području Zagreba.

Istraživanjem ovog stereotipa propituje se identitet, reprezentacija i tragovi kulturne prakse u suvremenom prostoru seljaštva. U njemu "kumica" predstavlja "putokaz" koji istraživanje dijakronijski i sinkronijski vodi do nekoliko studija slučaja obrtničkih mikro-proizvodnji (s posebnim naglaskom na proizvodnju, primjenu i potrošnju tekstila), u kojim je prisutan "tradicijski" način rada koji afirmira integralni proces individualnog radnog i kreativnog pristupa.

Polazeći od danas prisutnih novih odjevnih teorija i praksi, fokus je okrenut prema propitivanju tradicijskih i lokalnih vrijednosti (nasuprot globalizacijskih politika), a prema individualnim i etičnim pristupima u odijevanju izvan modnog sustava, težeći prema usporavanju (slow fashion) i održivosti.

Izložba uključuje nekoliko su-postavljenih studija slučaja koji prate, evidentiraju, dokumentiraju i kulturalno komentiraju izgled i prakse odijevanja kumice nekad i sad. Zastupljeno je nekoliko pogleda iz različitih pozicija okupljenih u izložbenom formatu u prostoru galerije uz publikaciju koja teorijski prati projekt. Publikacija istoimene izložbe sadrži kustoske i autorske tekstove Ante Tončija Vladislavića, Sonje Briski Uzelac, Mirne Cvitan Černelić, Lee Vene, Ivane Čuljak, dokumentirane naracije kazivača/ica te kreativna rješenja u dizajnu tekstila studentica diplomskog studija tekstilnog dizajna TTF-a Morane Radočaj, Lore Holjevac i Andree Kurtić.

Izložba je nastala kao rezultat istoimenog istraživanja koje CIMO provodi kao nastavak projekta Modne mikro-proizvodnje - prostor za nove dizajnerske prakse.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 05.12.2017