A, kako vi vodite ljubav? | kulturpunkt

Najave Predstava

<

A, kako vi vodite ljubav?

Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život izvest će novu predstavu Vojina Perića.

12.12.2013 , Zagreb - Kazalište Vidra
  • A
  • +
  • -

"Je li se itko, nad vama, zapitao tako nešto? Je li vas itko, gledajući vas iz daljine opredmetio, ili – da budem do kraja ne-zgodan, obezljudio? Je su li vas sa tugom u glasu i točkom prije kraja rečenice preveli preko ulice, sve-mrmljajući neku molitvu i sumnjajući u vaš smisao?

Sve ovo, ali i puno više pitaju se glumci ove predstave, igrajući slijepu osobu, ali i vlasnike predrasuda, crtajući jedno izmišljeno, ali tako uobičajeno svakodnevlje. 

Ima jedno mjesto na kojem se događaju mnogi poslovi, a nije radno, ima jedno utočište gdje sklanjamo svoje brige, a najmanje je dom, ima jedno raskrižje svih put-ologija i patologija, jedno svevremensko brbljalište u kojem su svi u pravu i svi na rubu ekscesa, u kojem se toči tuča tičući se svih i svakoga. Svaka kavana ima svoje stolove i stolice, svoj šank i svoje stalne goste, što se jednim potpisom može podvesti pod inventar. U tom "inventaru" nekako isto, a opet potpuno različito prolaze dani, svaki za sebe - cabaret, svaki istočkan gutljajima, psovkama, poljupcima i drugim filigranski oslučajenim sitnicama. 

U jedan tako ustanovljen "kaos" dolazi – skoro svakoga dana – jedan slijepi gospodin, što ga je poprilično sprijateljilo sa izvjesnim umirovljenim pjesnikom Rudijem i konobaricom koja je završila veterinu, pa pronalazi u svemu ono životinjsko i pokušava pomoći. Kako je slijepi gospodin već u godinama, dvojka sa šanka mu pokušava pomoći, oglašavajući ženidbenu ponudu, bez njegova znanja.

Dok mu mobitel stalno zvoni, on iz situacije u situaciju naslućuje stvar, no kad djevojke počnu pristizati u živo, počinju smiješne, a na trenutke i lascivne scene. Sve je garnirano suludim političkim zbivanjima koji su opjesmljeni u songove napisane na već poznate melodije. Sve je izmišljeno i izmaštano, osim autora – koji ne vidi, pa ga i tako nitko neće ozbiljno uzeti u obzir, a kamo li u što drugo", najava je predstave koja će svoju premijeru imati 12. prosinca u kazalištu Vidra, u 20 sati.

Autor je teksta Vojin Perić, koji je i redatelj, scenografiju potpisuje Marta Crnobrnja, a kostimografiju Vesna Kutnjak. Skladatelj je songa Milenko Zeko, a za dizajn svjetla i video zaslužan je Nenad Lalović.

Igraju Igor Kučević, Ivana Veran, Ružica Domić - Lalović, Vojin Perić, Zeko Milenko i Suzana Bliznac.

 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.12.2013