Kakvu ekonomiju treba održivi razvoj? | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Kakvu ekonomiju treba održivi razvoj?

U Galeriji Nova bit će održano predavanje Dražena Šimleše, organizirano u suradnji s Grupom 22 i zakladom Heinrich Böll Stiftung.

15.04.2014 , Zagreb - Galerija Nova

FOTO: Tomislav Medak

  • A
  • +
  • -

Dražen Šimleša, znanstveni suradnik na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar, izložit će svoj rad Kakvu ekonomiju treba održivi razvoj?. Predavanje će pokazati zašto sadašnja ekonomska kriza nije nešto neočekivano jer je riječ o jednoj od kriza inherentnih samom kapitalizmu. Nakon uvodnog kritičkog dijela, pokušat će se pojasniti zašto su svi poznati potezi i pokušaji rješavanja krize zapravo potezi i pokušaji kojima se postiže jedino to da sve ostaje isto. Sustav i dalje ne preispituje i ne mijenja dva temeljna problema vlastite reprodukcije, a to su ovisnost o rastu i ovisnost o dugu.

U drugom dijelu predavanja istražit će se mogućnosti kreiranja nove paradigme koja daje odgovor na pitanje iz naslova: kakva bi to mogla biti ekonomija koju treba održivi razvoj? Ili se možda radi o ekonomijama? O raznim modelima i pristupima koji svaki na svoj način preispituju same temelje sadašnje ekonomije s ciljem da se preslože vrijednosti i načini na koje su organizirana naša društva.

Dražen Šimleša diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlen je na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu. Glavno područje njegova rada su globalizacija, okoliš, anarhizam i održivi razvoj. Tajnik je udruge Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) koja djeluje kao Centar znanja za društveni razvoj – područje održivog življenja i razvoja permakulture. Autor je brojnih knjiga i znanstvenih studija.

Predavanja se održavaju u sklopu izložbe To ti je politička ekonomija, budalo koja je u Galeriji Nova otvorena do 10. svibnja. Izložba, program predavanja i projekcija dio su višegodišnjeg međunarodnog projekta pod nazivom Početi najbolje što se može (kako govorimo o fašizmu?) koji se provodi u suradnji s programom Estetike otpora.

Predavanje će biti održano u Galeriji Nova u utorak 15. travnja, s početkom u 19 sati.

 

 

 

 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 11.04.2014