Kaljenje novih ljudi | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Kaljenje novih ljudi

Događanjima u Galeriji Nova predstavlja se drugi Bijenale industrijske umjetnosti, čija su ishodišna točka rudarski lokaliteti labinskog kraja.

15.11.2018 - 16.11.2018 , Zagreb - Galerija Nova

U četvrtak, 15. studenog u 19 sati, u Galeriji Nova održava se predavanje Andree Matoševića pod nazivom O divovima i njihovim leđima prije posrnuća. Rudarska kultura rada na Labinštini kroz XX stoljeće.

U predavanju će biti riječi o dominantnim karakteristikama kulture rudarstva na istočnom dijelu Istre, njegovom postupnom razvoju i ogromnom utjecaju na poluotok kroz dvadeseto stoljeće, s posebnim naglaskom na njegovu važnost tijekom talijanskog fašističkog ventennia, odnosno socijalizma u vrijeme neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Matošević nudi analizu i interpretaciju širokog spektra rudarskog nezapisanog znanja: od sasvim specifične komunikacije do objašnjenja za izraženu androcentričnost profesije. Također, budući da su rudari, njihov rad ili rudarska infrastruktura nerijetko bili prikazivani i na dokumentarnim filmovima produciranim '30ih, '40ih i '50ih godina, planirana je i projekcija nekoliko isječaka iz onodobnih uradaka.     

Idućeg dana, 16. studenog na istom mjestu s početkom u 20 sati Marko Tadić predstavlja zvučnu instalaciju i projekt Concrète machines (13 pieces for Prvomajska) kojega je u sklopu izložbe Na leđima palih divova realizirao u suradnji s muzičarem Mirom Manojlovićem. Tadić će predstaviti novonastali rad i govoriti o tome kako su Miro Manojlović i on na par sati oživjeli prostor tvornice Prvomajska u Krapnu koja je nekada zapošljavala više od tisuću ljudi. Zvuk i buka su kroz njihov projekt vraćeni u taj impresivan industrijski prostor koji je nekada hranio, školovao i ujedinio zajednicu radnika i njihovih obitelji. 

Događanja su dio predstavljanja drugog Bijenala industrijske umjetnosti (20/07 – 28/10/2018.) pod nazivom Na leđima palih divova, čije su kustosice kolektiv Što, kako i za koga / WHW.  Suorganizirali su ga Labin Art Express XXI, u suradnji s MMSU Rijeka i Arheološkim muzejom Istre, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 12.11.2018