Kap u proračunskom moru | kulturpunkt

Vijesti Muzika

<

Kap u proračunskom moru

Porez na dodanu vrijednost ponovno je u središtu nedoumice koji je resor zaista zadužen za pitanja hrvatske kulturne politike.

Ministarstvo kulture nije uspjelo uputiti Vladi Republike Hrvatske, pa tako ni u saborsku proceduru prijedlog da se PDV na ulaznice za koncerte, koji sada iznosi 25 posto, izjednači s onim za kino ulaznice, odnosno da iznosi 5 posto. Ministarstvo financija već je tijekom procedure međuresornog usuglašavanja izbacilo prijedlog Ministarstva kulture iz konačnog teksta nacrta prijedloga novog Zakona o PDV-u.

Prijedlog Ministarstvu financija i Vladi RH vođen je pozitivnom praksom europskih zemalja poput Slovenije gdje stopa PDV-a na kocertne ulaznice već godinama iznosi 8,5 posto, u Austriji i Italiji 10, Poljskoj i Španjolskoj 8, Švedskoj i Nizozemskoj 6, Finskoj i Rumunjskoj 9 posto. U Srbiji povlaštena stopa na kulturna događanja, pa tako i glazbene koncerte, iznosi 8 posto u odnosu na redovnu stopu PDV-a od 20 posto.

Udruzi koncertnih promotora Promo na čijem je čelu Zoran Marić, utemeljitelj i organizator festivala INmusic, Ministarstvo financija poslalo je obrazloženje u kojem je istaknuto da bi "smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost s 25 na 5 posto za navedene ulaznice uzrokovalo nedoumice kod poreznih obveznika i poreznog nadzora, pospješilo poreznu evaziju i utjecalo na povećanje troškova ubiranja poreza, te bi time došlo do smanjenja prihoda državnog  proračuna".

Iz Hrvatske glazbene unije oglasili su se priopćenjem u kojem ističu da se prema grubim analizama baziranim na podacima prikupljenim od članova i organizatora koncerata, broj koncerata domaćih glazbenika u Hrvatskoj samo u protekle dvije godine smanjio se za više od 50 posto. "S obzirom na to da su prihodi od koncertne djelatnosti kap u moru državnog proračuna, daleko ispod razine statističke pogreške, Ministarstvo financija na prihodima proračuna zasigurno nije moglo uočiti taj zabrinjavajući trend, a vjerujemo da ne bi uočilo čak niti da se u protekloj godini u Hrvatskoj nije održao niti jedan jedini koncert. Isto tako sumnjamo da Ministarstvo ima bilo kakve projekcije kako će se na proračunske prihode u idućim godinama odraziti daljni pad u toj gospodarskoj djelatnosti".

S obzirom na prošlotjednu najavu smanjenja stope PDV-a na dnevne novine i časopise, poreznu odluku Ministarstva financija donesenu bez ikakvih konzultacija s Ministarstvom kulture, i još se jednom postavlja opravdano pitanje tko zaista vodi hrvatsku kulturnu politiku.

M.M.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 12.03.2013