Kapitalizam je način organiziranja prirode | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Kapitalizam je način organiziranja prirode

Jason W. Moore će na predavanju Antropocen, kapitalocen i kriza 21. stoljeća analizirati kapitalizam kao svjetski ekosistem moći, kapitala i prirode.

20.06.2016 , Zagreb - net.kulturni klub mama

FOTO: Viewpoint Magazine

  • A
  • +
  • -

Predavanje u organizaciji Instituta za političku ekologiju i Multimedijalnog instituta dio je programa Politički tehnotop, a bit će održano u ponedjeljak, 20. lipnja u 19 sati.

Jason W. Moore tvrdi da su konvencionalne ideje o Prirodi i Društvu neadekvatne za razumijevanje kriza i politike u 21. stoljeću. No taj dualizam Priroda/Društvo ne predstavlja tek analitički problem. Naprotiv, on je fundamentalna struktura moderne misli koja je usko vezana uz dugu povijest nasilja, imperijalizma i izvlaštenja. Moore pokazuje da popularni pojam antropocen, koji primarne uzroke recentnih drastičnih promjena u planetarnim geološkim i ekosistemima locira u djelovanju ljudskog roda, postavlja značajne probleme pred razumijevanje kriza kapitalizma — i formuliranje novih radikalnih politika — u ovom stoljeću.

Jason W. Moore je docent na Odsjeku za sociologiju na Sveučilištu Binghamton i koordinator je Istraživačke mreže o svjetskom ekosistemu. Često piše o povijesti kapitalizma u Europi, Latinskoj Americi i Sjedinjenim Američkim Državama, od dugog šesnaestog stoljeća do neoliberalnog doba. Nedavno je objavio knjigu “Capitalism in the Web of Life — Ecology and the Accumulation of Capital” (Verso, 2015) i uredio zbornik “Anthropocene or Capitalocene? — Nature, History, and the Crisis of Capitalism” (PM Press, 2015).

Predavanje Jasona W. Moorea organizirano je u okviru programa Politički tehnotop Multimedijalnog instituta, uz podršku Ministarstva kulture RH. Rad Instituta za političku ekologiju podupire Heinrich Böll Stiftung.

Razgovor Kamila Ahsansa s Mooreom pročitajte na ovom linku.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 16.06.2016