Karaoke kultura | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Karaoke kultura

Napad na minibar, zbirka eseja Dubravke Ugrešić, prevedena je na engleski i pod naslovom Karaoke Culture konkurira za najbolju kritičku prozu po odabiru američke National Bo

Udruženje američkih kritičara National Book Critics Award Circle, objavilo je odabir kandidata za godišnju nagradu. Među nominiranima je i spisateljica Dubravka Ugrešić, čija je zbirka eseja Napad na minibar, na engleski jezik prevedena kao Karaoke Culture, predložena u konkurenciji najbolje kritičke proze. Karaoke-kultura, Ugrešićkin je termin skovan u istoimenom eseju, centralnom u zbirci. 

Odgovarajući na pitanje što je to karaoke kultura, u prošlogodišnjem intervjuu objavljenom u Vijesniku, Ugrešić je kazala: "U eseju Karaoke-kultura pokušavam detektirati neke ključne oznake suvremene kulture. Da bih izbjegla termine koji su u (istina, slabom) opticaju - poput post-postmodernizma, pseudo-modernizma i digimodernizma - skovala sam svoj termin: karaoke kultura. Radi se, dakle, o kulturi u koja je zahvaljujući tehnologiji (internet, itd.) širom otvorila vrata anonimnim masama. 

Nekadašnji pasivni konzument danas je značajan igrač u kulturnoj ekonomiji. On sve više postaje aktivnim sudionikom, na njega se sve više računa. On je kritičar-amater, koji ocjenjuje knjigu putem svojih blogova i internetskih foruma, on je pisac-amater, koji distribuira svoju knjigu preko interneta, on je kreator svoga fandoma, svoga čitalačkog kruga. Sve to, i mnogošto drugo po mome mišljenju tektonski su pomaci". 

Esejistička zbirka Napad na minibar na domaće je tržište izašla 2010. u izdanju Frakture i Fabrike knjiga. Knjiga obuhvaća čitav spektar aktualnih tema od pitanja integracije stranaca u društva zapada, preko pitanja medijskih obračuna, slučaja Vještica iz Rija do razmišljanja o suvremenoj kulturi u globaliziranom svijetu. Dubravka Ugrešić u svakom eseju pokazuje kako ne želi pristati na palanački mentalitet, kako provinciju proizvode samo oni koji imaju skučene obzore i koji na taj način misle i da je provincija stanje duha a ne mjesta življenja.

Uz Dubravku Ugrešić, u istoj kategoriji natječu se i pisac Jonatham Lethem sa zbirkom eseja Tvrđava samoće, kritičarka Ellen Willis s Out of the Vinyl Deeps: Ellen Willis on Rock Music, David Bellos sa svojom zbirkom kritika o prevođenju te Geoff Dyer. Dobitnici nagrada bit će poznati 8. ožujka.

P. N. / Izvor: AP, Fraktura

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 25.01.2012