Karlovačka nezavisna kulturna scena | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Karlovačka nezavisna kulturna scena

Kulturpunkt.hr u suradnji s udrugom Domaći organizira otvoreni razgovor o karlovačkoj nezavisnoj kulturnoj sceni od 1990. do danas.

28.06.2012 - 29.06.2012 , Karlovac - Centar za mlade na Gazi
  • A
  • +
  • -

Razgovor će biti održan u četvrtak, 28. lipnja u 18 sati u Centru za mlade na Gazi u Karlovcu. Dio je projekta Abeceda nezavisne kulture koji zajednički provode udruge Kurziv i Kulturtreger iz Zagreba, a moderirat će ga voditeljica projekta, Janja Sesar

Portal Kulturpunkt.hr od 2005. godine intenzivno prati događanja na nezavisnoj kulturnoj sceni koja je tijekom 1990-ih u javnosti najčešće percipirana kao alternativna kultura, te pokušava kritički promotriti tokove i probleme s kojima se susreću njeni akteri. Rad na portalu ukazao je na probleme bitne kako za shvaćanje njenog djelovanja tako i za njezin daljnji razvoj, a jedan od njih je nedostatak sustavnog dokumentiranja produkcije i razvoja ovog polja. Kako znanja, iskustva i informacije ne bi ostali samo u nestalnom sjećanju organizacija, pojedinaca, grupa i kolektiva, kako ih nove i nadolazeće generacije ne bi upoznavale samo kroz usmenu predaju, urbane legende i anegdote koje bi vrijeme možda prepustilo zaboravu, 2009. portal Kulturpunkt.hr pokrenuo je projekt U fokusu. Kroz tekstove i intervjue s protagonistima nezavisne kulturne scene od 1990. do danas koji se objavljuju na portalu, te kroz javne otvorene razgovore s njenim sudionicama i svjedocima projekt gradi arhiv ovog bitnog i dinamičnog polja. 

U prvoj fazi projekta djelomično je mapirana zagrebačka nezavisna kulturna scena, a u 2011. pogled se izmješta i u druge gradove u Hrvatskoj te su do sada djelomično obuhvaćena zbivanja na sceni Pule, Rijeke, Labina, Dubrovnika, Splita i Knina. U prosincu iste godine, u suradnji s udrugom Kulturtreger i književnim klubom Booksa otvoren je Centar za dokumentiranje nezavisne kulture koji okuplja građu (tiskane - plakate, letke, programske knjižice, časopise, publikacije i dr. i audio-vizualni materijale) o radu organizacija i projekata u tom polju. Širenjem iz virtualnog u fizički prostor projekt u 2012. dobiva novo ime - Abeceda nezavisne kulture - te nastavlja dokumentirati zbivanja na nezavisnoj kulturnoj sceni. U fokusu Abecede u ovoj se godini nalaze središnja i sjeverna Hrvatska.

Razgovor je dio programa festivala nezavisne kulture Nepokoreni grad.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 26.06.2012