Kartografija suvremene medijske scene | kulturpunkt

Kartografija suvremene medijske scene

Obilježavajući deset godina Trećeg programa HRT objavljuje novu seriju kratkih filmova i animacija suvremenih domaćih umjetnika i umjetnica.

Pripremila: Ivana Pejić

Vitar Drinković, video still

  • A
  • +
  • -

Treći program HRT-a posvećen kulturi, znanosti i obrazovanju započeo je s emitiranjem u rujnu 2012. godine. Prvi signal pušten u eter programa bili su kratki trosekundni animirani jingleovi naših renomiranih animatora i animatorica. Obilježavajući ove sezone deset godina Trećeg, na tragu te prve suradnje, HRT iznova otvara svoj medijski prostor suvremenoj umjetničkoj sceni i od domaćih autora i autorica naručuje niz jednominutnih filmova i kraćih animacija. Predstavljanje video radova održava se u utorak, 17. siječnja u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, s početkom u 19 sati.

Izbornik umjetnika_ca i radova je redatelj i medijski umjetnik Vladislav Knežević, a okupljeni su pod nazivom Topografije mogućeg koji označava "neku novu kartografiju vizualnih estetika kroz koje se, možda i više nego u bilo kojem drugom mediju, danas ocrtava duh epohe". 

Radovi koji predstavljaju svojevrsne intervencije u program i pomiču granice percepcije, izvedeni su u različitim tehnikama, originalnih autorskih estetika i rukopisa, a među njihovim autorima su neka od najznačajnijih imena današnje medijske scene. Oslanjaju se i poigravaju višeslojnim kontekstom što ga HRT kao medij omogućuje; od tradicije koju baštinimo još od pionira naše video umjetnosti (Galeta, Iveković, Martinis, Trbuljak, Deković), preko EXAT-a, Gorgone, Novih tendencija, Zagrebačke škole animiranog filma, Muzičkog bijenala, konceptualne umjetnosti sedamdesetih, GEFF -a, hrvatske filmske avangarde, do suvremenih umjetničkih praksi i filmskih umjetnika, animatora i eksperimentatora od kojih koji mnogi  danas imaju velik ugled i izvan granica Hrvatske i Europe.

Na javnoj prezentaciji u Muzeju suvremene umjetnosti prikazat će se radovi Ane Hušman, Marka Tadića, Hrvoslave Brkušić, Tomislava Šobana, Damira Gamulina, Renate Poljak, Vitra Drinkovića, Dalije Dozet, Davora Sanvincentija, Tee Stražičić, Natka Stipaničeva, Lucije Bužančić i drugih autora i autorica koji_e djeluju na sjecištima filma, videa i digitalne umjetnosti.  

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 17.01.2023

VEZANE VIJESTI

Devastacija kulturno-medijske oaze

Pišu: Luka Čubrić, Josip Luković, Sara Simić i Petra Tafra
Političko kadroviranje i programiranje u kombinaciji s proračunskim rezovima upropastili su HRT-ovu radijsku i televizijsku Trojku kao rijedak prostor medijske analitičnosti i kritičnosti.

Argument protiv demontaže javne televizije

Piše: Viktor Zahtila
Treći program HRT-a posvećen kulturi, znanosti i obrazovanju započeo je s emitiranjem u rujnu 2012. godine. Tekst koji slijedi kritički je osvrt na trenutno stanje stvari.

Benigni prasak omanje petarde

Piše: Boris Postnikov

Medijska vijest mjeseca, pokretanje Trećeg programa HTV-a, brzo je potisnuta komentatorskim kalkulacijama oko skorog izbora novog vodstva javne televizije.