Katalog diskontinuiteta | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Katalog diskontinuiteta

Dvojezična monografija Muzej u egzilu prvi je pregled primijenjene umjetnosti i dizajna na prostoru Bosne i Hercegovine od 1878. do danas.

Piše: Matija Mrakovčić

Trio Sarajevo, 1995. FOTO: publikacija Muzej egzila

  • A
  • +
  • -

Vizualni umjetnik i profesor produkt dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu Asim Đelilović urednik je dvojezične monografije Muzej u egzilu: Bosna i Hercegovina u modernom dobu, prvog pregleda primijenjene umjetnosti i dizajna na prostoru BiH.

Monografija je podijeljena na austrougarski period (1878–1918), period Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (1918–1929), Kraljevine Jugoslavije (1929–1941), Nezavisne države Hrvatske (1941–1945), Narodnooslobodilačkog rata, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (1945–1990), period Republike Bosne i Hercegovine i vrijeme današnje Bosne i Hercegovine. Izdanja na bosanskom i engleskom jeziku tiskala je izdavačka kuća Dobra knjiga iz Sarajeva. 

U knjigama je predstavljena tek četvrtina građe skupljane čitavo desetljeće. "Od dolaska Austro-Ugarske monarhije 1878. godine pa sve do današnjih dana, u Bosni i Hercegovini je instalirano i demontirano osam različitih država. A riječ je o periodu od samo 137 godina! To je za povijest, priznat ćete, objektivno kratko vrijeme da bi se obezbijedile postavke za stabilan i kontinuiran rast i razvoj jednog društva. (...) Svaka politička tvorevina nastojala je demontirati prethodni upravno-politički sistem i utemeljiti novi, te pomoću njega oblikovati društveni, ekonomski i kulturni prostor. U takvim okolnostima ne može se govoriti o kontinuitetu razvoja bosanskohercegovačkog društva. (...) I taj diskontinuitet u razvoju sa svim svojim specifičnostima predstavlja ova zbirka. Ne kao iscrpna studija već katalog pojava", ističe autor u uvodu.

Kao poticaj za koncipiranje i objavljivanje monografije autor je naveo oskudne arhive Udruženja primijenjenih umjetnika i dizajnera Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH), kao i nedostatak sistematiziranih pregleda koje bi mogli koristiti studenti dizajna. Početna ideja odnosila se na arhiv budućeg Muzeja dizajna BiH, no kako je kolekcija rasla, preimenovana je u Muzej u egzilu, a posterima i proizvodima primijenjene umjetnosti dodana je i biblioteka knjiga, filmova i audio zapisa.

Knjiga je na engleskom jeziku dostupna za besplatno preuzimanje, a za pregledavanje na bosanskom jeziku.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 03.11.2016

VEZANE VIJESTI

Pedeset živih godina

Piše: Vatroslav Miloš

Završen je projekt digitalizacije svih izdanja časopisa Život umjetnosti od 1966. do 2015. godine.

Posveta živoj umjetnosti

Piše: Tihana Bertek

Kronotop hrvatskoga performansa Suzane Marjanić prvi je obuhvatni pregled hrvatskog performansa u razdoblju od 1920-ih pa sve do smrti Tomislava Gotovca 2010. godine.

Papirnati spomenik živoj umjetnosti

Piše: Dinko Štimac
Monografija "Berković" pažljivo je strukturno zamišljeno i vješto izvedeno djelo o Zvonimiru Berkoviću, redatelju i scenaristu koji je ostavio zamjetan pečat na povijest hrvatskog filma.