Kazališni dug Zagorki | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Kazališni dug Zagorki

U Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke bit će održan razgovor s Ivicom Boban, redateljicom kazališne predstave Zagorka.

16.05.2013 , Zagreb - Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke
  • A
  • +
  • -

Zagorka je tijekom svog umjetničkog stvaralaštva neumorno pisala za kazalište, a kazališna je publika, za razliku od kritike, uživala u izvedbama njezinih djela. Predstavom Zagorka autorica i redateljica Ivica Boban vraća dug spisateljici čija su djela odgojila generacije čitatelja i posjetitelja kazališta. Komad je inspiriran Zagorkinim Kamenom na cesti, a predstava je praizvedena 28. siječnja 2011. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Okosnicu drame čine događaji iz Zagorkinog života i stvaralaštva, s prikazom njezine bespoštedne borbe za bolji položaj žena u patrijarhalnom društvu. U predstavi koja traje gotovo 4 sata sudjelovalo je 70-tak glumaca. Predstava je još na repertoaru HNK, ali se trenutno ne izvodi.

Autorica i istaknuta kazališna redateljica Ivica Boban smatra da se "predstavom o Zagorki odužujemo za sve negativne kritike koje je dobila za svoje drame". O zahtjevnom radu na tekstu i predstavi s Ivicom Boban će razgovarati Rada Borić, izvršna direktorica Centra za ženske studije, u četvrtak, 16. svibnja, u 19 sati u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke.

Ulaz je slobodan.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 14.05.2013