Kazališni mirakul o radiju | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Kazališni mirakul o radiju

Održavaju se zadnje tri ovogodišnje izvedbe Hoerspiela, male igre za slušanje (i gledanje) Pavlice Bajsić Brazzoduro.

28.12.2016 - 30.12.2016 , Zagreb - Kuća Arko

U KUĆi ARKO (Basaričekova 24, Gornji grad), 28. prosinca u 20 sati, 29. prosinca u 18 sati te 30. prosinca u 17 sati, zadnje su tri ovogodišnje izvedbe Hoerspiela, kazališnog mirakula o radiju.

U ovim sve manje spojivim vremenima, spojimo se malo dalje od varljivih šarenih kuglica i kupovnih moći, utonimo u tajnu medija koji je na samim svojim počecima bio poput autentičnog božićnog misterija. Vremenima unatoč, nudio je nadu. 

HOERSPIEL izvode: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Rushaidat, Ljubica Letinić, Dino Brazzoduro, Matija Antolić, Ante Perković, Ivan Zelić/Ivor Plužarić, Nina Bajsić i Pavlica Bajsić Brazzoduro.

HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje) Pavlice Bajsić Brazzoduro je predstava koja govori o samim počecima radija, o vremenu kada su tada vrlo popularne radio-drame išle uživo iz studija, s glumcima, glazbenicima i maherima za rekonstrukciju potrebnih šumova i atmosfera.  Zadivljena a ponekad i sumnjičava publika se tih večeri okupljala oko radija, tog bežičnog misterija, kao nekada oko ognjišta, uhom naslućujući a u glavi stvarajući jedan sasvim novi svijet. Osim kao jedinstvena kazališna priča o radiju samom, “o malim ljudima unutar radijske kutije”, HOERSPIEL na jedan neobičan način evocira i duh Zagreba iz vremena između dva svjetska rata, ali i kasnije. I dok je 1973. godine, u dokumentarnoj radio-drami Ad Libitum, Zvonimira Bajsića i suradnika,  jedna baka izrazila želju da ljudi koje ona čuje na radiju izađu od tamo i dođu podijeliti ručak s njom, u HOERSPIELU radio poziva vas da uđete u njega. Bez ručka ali uz čašicu domaće rakije.  

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 16.12.2016