Kazalište u domeni stvarnosti | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Kazalište u domeni stvarnosti

Specijalna nagrada žirija Bitefa jednoglasno je dodijeljena predstavi 55+ u produkciji Montažstroja za jedinstven koncept i glumački ansambl.

  • A
  • +
  • -

Nakon velikog uspjeha projekta 55+ i Montažstroja na 20. izdanju ljubljanskog festivala Ex Ponto na kojem je publika službenom ocjenom odredila predstavu 55+ kao najbolju predstavu festivala, 26. rujna uslijedilo je gostovanje predstave na 47. izdanju festivala Bitef u Beogradu. 

Žiri Bitefa u sastavu Kristian Holchauer, Igor Ružić, Yana Ross, Filip Vujošević i Andraš Urban, dodijelio je nagradu za najbolju predstavu Zoranu Đinđiću Olivera Frljića u produkciji Ateljea 212 (Beograd), nagradu publike osvojila je predstava Galeb Tomija Janežiča u produkciji Srpskog narodnog pozorišta (Novi Sad), a nagradu žirija kulturne rubrike lista Politika osvojila je predstava Oluja Jerneja Lorencija u produkciji Mestnog gledališča (Ljubljana). 

Specijalna nagrada žirija Bitefa jednoglasno je dodijeljena predstavi 55+ u produkciji Montažstroja za jedinstven koncept i glumački ansambl.

Prema priopćenju festivalskog žirija, posebno priznanje predstavi izraženo je zbog toga što "predstava daje glas ljudima koji ga inače ne dobivaju. Ona ih također tjera da taj glas upotrijebe – ne uvijek u svoju korist. Predstava 55+ predstavlja specifičan oblik dokumentarnog kazališta, ali je također i veliko djelo fikcije. Ono ostaje u domeni stvarnosti, ali istovremeno predstavlja i veliko kazalište". 

Projekt 55+ završit će dokumentarnim filmom Potrošeni koji će prikazati proces rada s glumcima te će još jednom, u audiovizualnom mediju, otvoriti prostor za preispitivanje mogućnosti njihova angažmana u društvu koje ih odbacuje i gura prema vlastitoj margini.

Izvor: montažstroj

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 01.10.2013