Kazalište u kontekstu | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Kazalište u kontekstu

Ovogodišnja BITEF Polifonija posvećena je participativnim oblicima rada u dramskom obrazovanju i stvaralaštvu s fokusom na zajednicu i marginalizirane skupine.

Piše: Matija Mrakovčić

ZID Theater, BITEF Polifonija 2014.

BITEF polifonija od 2000. godine prateći je program Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala (BITEF), jednog od najstarijih, najvažnijih i najuglednijih svjetskih kazališnih festivala. BITEF Polifonija posvećena je istraživanju i promoviranju inovativnih, kreativnih i participativnih oblika rada u dramskom obrazovanju i stvaralaštvu, a nastaje na sjecištu umjetnosti, kulture, obrazovanja, socijalnog rada, inkluzije i društvenog angažmana. Fokus Polifonije i ove je godine na osnaživanju kroz kazalište, na društvenoj odgovornosti i razmjeni iskustva i dobrih praksi na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou. 

Programi koji će se odvijati u periodu od 18. do 25. rujna bavit će se iniciranjem i predstavljanjem projekata u obrazovanju i zajednici te novih mreža i platformi za razmjenu iskustava. Na više lokacija u gradu u popodnevnim i večernjim terminima, publika će se susresti s predstavama koje prikazuju rezultate rada s mladima (Putokazi, Nevidljivi spomenici, Kuća velikog rata) i korisnicima psihijatrijskih usluga iz Beograda, Zagreba i Tuzle (Plave priče), te preispituju položaj žena i mizoginiju (Crvena: Samoubistvo nacije) i posljedice mračnog razdoblja devedesetih (Balkan Requiem, Kinez). Urednice Polifonije su Sanja Krsmanović-Tasić i Irena Ristić, a koncept potpisuje Ljubica Beljanski-Ristić.

Važan je dio ovogodišnje Polifonije međunarodni simpozij pod nazivom Pozorište u kontekstu, posvećen analizi relevantnih teorija i praksi suvremenog kazališta u obrazovanju i programima psihosocijalne podrške osjetljivim i/ili marginaliziranim skupinama usmjerenim na društvenu promjenu i razvoj kulture zajedništva. Stručnjaci, znanstvenici, kulturni radnici, umjetnici, aktivisti i kritičari mogu se prijaviti za sudjelovanje u simpoziju slanjem kratkog sadržaja rada koji žele predstaviti na simpoziju. Poziv je otvoren do 1. rujna, a odabrani radovi bit će predstavljeni i u okviru tematskog zbornika.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 13.07.2015

VEZANE VIJESTI

Umjetnost je uzajamni proces davanja i primanja

Razgovarala: Matija Mrakovčić

S umjetnicima i izvođačima projekta Plave priče razgovaramo o marginalizaciji, destigmatizaciji, pravu na umjetnost i kulturi kao alatu emancipacije.

Reakcija na sustav u cjelini

Piše: Iva Rosandić

Učenici, sudionici projekta Dvostruki teret pokazali su da usmena povijest kao zasebna disciplina u svom modificiranom obliku postaje polazište za vrhunska umjetnička ostvarenja.

Kazalište u domeni stvarnosti

Specijalna nagrada žirija Bitefa jednoglasno je dodijeljena predstavi 55+ u produkciji Montažstroja za jedinstven koncept i glumački ansambl.