Kaznite odgovorne! | kulturpunkt

Najave Prosvjed

<

Kaznite odgovorne!

Zagrebački biciklisti najavljuju prosvjed protiv policijske represije i neadekvatne biciklističke infrastrukture.

11.09.2015 , Zagreb - Razne lokacije

FOTO: John St. John

  • A
  • +
  • -

Iz Sindikata biciklista najavili su prosvjed protiv kažnjavanja biciklista, koji će biti održan u petak, 11. rujna, ispred sjedišta MUP-a na uglu Vukovarske i Savske u 18 sati, te na Zrinjevcu u blizini PU Zagrebačke u 19 sati

"Zbog loše i protuzakonite biciklističke infrastrukture, policija kažnjava bicikliste, a ne one koji tu infrastrukturu grade", rekli su iz Sindikata biciklista. Iz udruge su dalje objasnili: "Naime, infrastrukturu gradi, uređuje i održava Grad Zagreb, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i uz suglasnost MUP-a. Unatoč našim višegodišnjim ukazivanjima na nelogičnosti i nezakonitosti u izvedbi te na opasnosti koju trenutačna infrastruktura ima za pješake i bicikliste, Grad Zagreb i MUP još uvijek nisu ništa napravili. Grad Zagreb je taj koji krši spomenuti Zakon o sigurnosti prometa na cestama, a MUP kažnjava bicikliste za beznačajne prekršaje koje su prisiljeni činiti zbog vlastite sigurnosti, s obrazloženjem da je to kažnjavanje u svrhu održavanja sigurnosti."

Iz Sindikata biciklista napominju kako nisu protiv kažnjavanja biciklista za prekršaje koji zaista ugrožavaju sigurnost prometa, poput vožnje bez svjetala noću ili neprilagođene brzine, no da za beznačajne prekršaje kojima kumuje loša infrastruktura biciklisti nisu krivi. Osim toga, smatraju u Sindikatu da tjeranje biciklista na kolnike, na kojima je u mnogo slučajeva njihova sigurnost ugrožena, nije održavanje reda nego policijska represija. Iz Sindikata biciklista pozivaju na prosvjed "sve one koji voze bicikl u gradu, ali i pješake, koji su isto tako ugroženi nametanjem staza na uske pločnike, i da svojim dolaskom pokažu da je bilo dosta policijskog i gradskog licemjerja, da žele sigurnu, smislenu i zakonitu infrastrukturu te da podrže nastojanja Sindikata biciklista da se osigura siguran promet za bicikle odvojen od pješačkog."

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 07.09.2015