Kierkegaardov dimnjačar | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Kierkegaardov dimnjačar

Izložba Antonia Grgića zamišljena je kao sažeti pregled dosadašnjeg autorova djelovanja.

10.04.2015 - 23.04.2015 , Zagreb - Atelieri Žitnjak
  • A
  • +
  • -

U Galeriji AŽ Ateliera Žitnjak u petak, 10. travnja, u 19 sati, otvara se izložba Antonia Grgića Spomenici / antispomenici i Kierkegaardov dimnjačar.

Antonio Grgić, arhitekt po obrazovanju, kao vizualni umjetnik  već niz godina djeluje u području urbanih intervencija. Najčešće su to  prostorne (i) ili performativne intervencije vezane uz spomeničku baštinu koje autor izvodi često  van institucionalnog sustava bilo galerijskog bilo gradskog  (npr. iscrtavanje sjena spomenika u projektu Sjene Spomenika) ili instalacijske intervencije koje funkcioniraju kao političko povijesne reference na odabrani prostor (instalacija Nestajanje na prostoru bivšeg koncentracijskog kampa Danica u blizini Koprivnice). Izložba Spomenici / antispomenici i Kierkegaardov dimnjačar, zamišljena je kao sažeti pregled dosadašnjeg autorova djelovanja. U okviru iste autor će prezentirati i dva nova rada/intervencije vezana uz prostorno okruženje u kojem se odvija izložba.

"U svakoj dijalektici, pa tako i onoj spomenika i antispomenika, postoji treći, neizrečeni element. Taj treći element možemo gledati kao simbol paradoksalnog elementa po Kierkegaardovoj klasifikaciji; naime Kierkegaard je predložio da se cijelo čovječanstvo podijeli na tri kategorije; oficire, služavke i dimnjačare. Dijalektika oficira i služavke ne bi bila potpuna bez tog ometajućeg elementa, dimnjačara, antagonizam nikada nije binarna opozicija dvaju elemenata. U klasifikaciji, da bi dva elementa bila antagonistična potreban je treći element koji ih razdvaja i u isto vrijeme ujedinjuje – u Kierkegaardovoj klasifikaciji to je dimnjačar. Koji je to "treći" element u dijalektici spomenik/antispomenik? Koji je to ometajući i u isto vrijeme objedinjujući element?", zapisao je Grgić o svom radu.

Izložba ostaje otvorena do 23. travnja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 01.04.2015