Kino Tom | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Kino Tom

Knjiška posveta Slobodana Šijana prijatelju i umjetniku Tomislavu Gotovcu ovih je dana izašla iz tiska.

  • A
  • +
  • -

Slobodan Šijan, redatelj kultnih srpskih filmova Ko to tamo peva, Davitelj protiv davitelja i Maratonci trče počasni krug, autor je nove knjige o konceptualnom umjetniku, performeru i filmašu Tomislavu Gotovcu. Pod naslovom KINO TOM - Antonio G. Lauer ili Tomislav Gotovac između Zagreb i Beograda te u suizdanju Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Hrvatskog filmskog saveza, knjiga izlazi u okviru projekta MSUBioskop, u ediciji MSUBioskop sveske.

"Knjiga je", piše Šijan, "nastala iz potrebe da se odužim prijatelju i umetniku Tomislavu Gotovcu, čoveku čije je prisustvo u Beogradu ostavilo neizbrisiv trag na nekoliko generacija filmskih stvaralaca okupljenih oko Akademije za pozorište, film, radio i televiziju krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Tih nekoliko generacija se sasvim sigurno mogu nazvati izgubljenim, jer su događaji prouzrokovani aferom oko filma Plastični Isus, čiji je ključni sudionik bio i Tomislav Gotovac, u velikoj meri odredili njihove sudbine i onemogućili im trajnije postojanje unutar jugoslovenske i srpske kinematografije. Knjigu čine 'kolaži' analiza, sećanja, citata, fotografija, skica, ali i pokušaja razumevanja nekih procesa koji su uticali na nastanak Tomovih filmova ili na formiranje njegovih umetničkih stavova i postupaka. Takvom 'montažom' vršim neku vrstu rekonstrukcije umetnikove interakcije sa svetom, filmom i umetnošću, nadajući se da osvetljavajući Tomov rad iz jedne ličnije vizure - nekoga ko je bio izložen delovanju te harizmatične ličnosti u Beogradu - mogu izneti nove podatke i doprineti boljem razumevanju njegovog dela, ali isto tako i sebi objasniti korene sopstvenih ubeđenja".

O knjizi će u utorak, 29. svibnja, u beogradskoj Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića govoriti Ješa Denegri, Diana Nenadić, Dejan Sretenović i autor, Slobodan Šijan, a razgovor prate projekcije Gotovčevih filmova: Tomislav Gotovac (1996, 59“), Osjećaj šest (2000, 2.39“) i Pravac (1964/1977, 7.30“). 

Izvor: MSUB

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 29.05.2012