Kino u zajednici | kulturpunkt

Najave Sajam

<

Kino u zajednici

Art-kino drugi put ugošćuje Sajam filma koji okuplja neovisne kinoprikazivače iz cijele Hrvatske, distributere i filmske profesionalce.

14.09.2016 - 16.09.2016 , Rijeka - Art kino Croatia
  • A
  • +
  • -

Od srijede, 14. rujna do petka, 16. rujna, riječko će Art-kino drugi put ugostiti Sajam filma koji okuplja neovisne kinoprikazivače iz cijele Hrvatske, distributere i filmske profesionalce. Tema ovogodišnjeg okupljanja je "Kino u zajednici" koja će se provlačiti kroz bogat program panel rasprava, radionica, predstavljanja distributerskih novina i filmskog programa za sudionike Sajma. Sajam filma projekt je Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača – Kino mreže koji se održava u suorganizaciji s Hrvatskim audiovizualnim centrom te domaćinom, Art-kinom.

Sajam filma otvorit će gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, a publici će se obratiti Hrvoje Laurenta, predsjednik Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, i Slobodanka Mišković, ravnateljica Art--kina.

Sajam filma jedna je od aktivnosti koje Kino mreža i Hrvatski audiovizualni centar provode kako bi se jačala i razvijala pozicija neovisnih kina u lokalnim sredinama, a time i kinoprikazivačka djelatnost u Hrvatskoj. Upravo zato fokus ovogodišnjeg Sajma filma je na razvoju obrazovnih programa i suradnje s lokalnom zajednicom pa će se nakon svečanog otvaranja u srijedu, 14. rujna u 11 sati održati i panel "Kino u zajednici". Sudionici panela su pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, Ivan Šarar, Hrvoje Hribar, ravnatelj HAVC-a, Danijel Pek ispred Hrvatske udruge producenata, predstavnik Društva hrvatskih filmskih redatelja, ravnateljica Art-kina i članica Upravnog odbora Kino mreže Slobodanka Mišković te dr.sc. Elvio Baccarini s Filozofskog fakulteta u Rijeci. Razgovor kako ojačati ulogu kina u zajednici, uspostaviti program i kako u suradnji s lokalnim zajednicama proširiti krug publike moderirat će Emina Višnić.

Za sudionike Sajma održat će se radionice "Škola u kinu" i "Kino u zajednici", hrvatski distributeri predstavit će nove filmove, a održat će se i zatvorene projekcije hrvatskih filmova čije se premijere očekuju ove jeseni.

Najveće zanimanje riječke publike očekuje se u četvrtak, 15. rujna u 20 sati kada Art-kino Croatia otvara vrata nakon ljetne pauze. I ovogodišnje otvaranje je u režiji Dalibora Matanića, a premijerno će se prikazati prve dvije epizode serije Novine.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 13.09.2016