Kinorevolucija u susjedstvu | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Kinorevolucija u susjedstvu

Grupa filmskih autora, kulturnih radnika i građana zauzela je godinama zatvoreno kino Zvezda u centru Beograda.

Piše: Matija Mrakovčić

Kino Zvezda, 2014, FOTO: Facebook

  • A
  • +
  • -

Kino Zvezda otvoreno je, okupirano ili oslobođeno 21. studenog čitanjem proglasa neformalnog Pokreta za okupaciju bioskopa. Stotinjak aktivista ušlo je prostorije odavno zatvorenog i zapuštenog kina i odlučilo ga otvoriti svim ljudima kojima kina i prostori kulture nedostaju. Iste je večeri organizirana prva filmska projekcija u ponovo otvorenoj Zvezdi, neslužbena pretpremijera filma Neposlušni mlade autorice Mine Đukić.

Inicijatorima akcije, među kojima su mladi redatelji, glumci, dramaturzi i kulturni radnici, pridružili su se 22. studenog i građani koji su sudjelovali u čišćenju zapuštenog prostora. Prikazivani su filmovi poput Nevinost bez zaštite Dušana Makavejeva, Čudna devojka Jovana Živanovića i Tmina Luke Bursaća, a ovaj su tjedan, između ostalih, na programu koji uključuje tri projekcije dnevno, i Društvena igra Srđana Karanovića, Buđenje pacova Živojina Pavlovića i Živan pravi pank festival Ognjena Glavonjića. Sve su projekcije, naravno, besplatne, a inicijativa svakodnevno na Facebook stranici obavještava javnost o materijalima potrebnim da se kino dovede u trajnije stanje korištenja.

Kino Zvezda zatvoreno je od 2007. godine privatizacijom lanca Beograd film. Nikola Đivanović postao je većinski vlasnik za sumu od oko 9 milijuna eura. Iako se ugovorom obvezao da "neće prodati, preneti ili na bilo koji drugi način otuđiti akcije u periodu od dve godine, od dana zaključenja ugovora", Đivanović već sljedeće godine prodaje pet centralnih gradskih kina za sumu od 19,7 milijuna eura, većinom trgovačkom lancu Idea, srpskoj podružnici Agrokora Ivice TodorićaZbog sporne prodaje pet kina, Đivanović je uhićen u ožujku 2011. godine i osuđen na tri godine zatvora i novčanu kaznu, nakon dogovora o priznanju krivice da je prodajom kina oštetio male akcionare Beograd filma za više od četiri milijuna eura, a srpski proračun za više od 1,5 milijuna eura. 

Zvezda nije bila među pet prodanih kina, već se s još nekoliko kina našla pod hipotekom, kao garancija Đivanovića da će platiti novčani dio kazne, nakon dogovora s Tužilaštvom za organizirani kriminal krajem 2012. godine. Kino Kozara izgorjelo je 2012. u požaru, kino Jadran pretvoreno je u kafić. Kino Balkan zatvoreno je 2010. godine zbog rekonstrukcije zgrade koja je kasnije obustavljena, a u kojoj je, inače, 1912. otvoreno prvo stalno beogradsko kino Grand. Krajem 2012. godine postavljena je spomen-ploča na zgradu zatvorenog kina Balkan u znak sjećanja na njega i sve ostale "žrtve privatizacije Beograd filma".

U lancu Beograd filma bila su i kina Odeon, 20. Oktobar, Kosmaj, Central, Slavica, Avala, Jedinstvo, Drina, Partizan i Voždovac. Podršku okupaciji Zvezde izrazila je glumica Dara Džokić prilikom uručenja nagrade Raša Plaović u Narodnom pozorištu, filmski i kazališni redatelj Goran Marković, te Savjet Festivala autorskog filma kojim predsjedava redatelj Srdan Golubović. Također, nagradu filmu Rabbitland na filmskom festivalu u Wiesbadenu autori Ana Nedeljković i Nikola Majdak posvetili su upravo Pokretu za okupaciju bioskopa. Više potražite na gore istaknutoj Facebook stranici inicijative.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 24.11.2014