Kiosk: Dijalozi | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Kiosk: Dijalozi

Umjetnost u projektima Kioska inicijator je procesa međusobnog upoznavanja, ali i dijaloga sa poviješću, suvremenošću i stereotipnim gledanjima na prošlost i na svakodnevicu.

29.11.2013 - 14.12.2013 , Zagreb - Galerija VN
  • A
  • +
  • -

Bilo da je riječ o umjetničkim projektima – izložbama ili društveno angažiranom radu, prvi korak je komunikacija, razgovor, intervju. Međutim, dijalog u ovom slučaju nije skup unaprijed pripremljenih pitanja i odgovora koji izražavaju određene interesne ili ideološke stavove, već stvarna, realna konverzacija.

Krajnji cilj ovog autentičnog, osobnog, iskrenog i emotivnog dijaloga je suočavanje s problemom, razmišljanje o njemu te sazrijevanje svih sudionika - ispitivača, ispitivanih i promatrača. Proizvod tog postupka oblikovan u izložbu ili knjigu, postaje svojevrstan umjetnički iskaz. Tako se događa da obična obiteljska fotografija i priča koja stoji iza nje postane esteteska materijalizacija aktivizma.

U projektu Porodični album članovi 23 romske obitelji putem riječi i slika – u ovom slučaju fotografija - otkrivaju svoje obiteljske narative, svoj doživljaj diskriminacije, nepripadanja, ali i način na koji bi željeli da ih okolina doživljava. U drugom projektu nazvanom Komunikacija, realiziranom 2005./2006. u formi fotografske radionice za mlade, okupljeno je dvadesetak srednjoškolaca srpske, romske i albanske nacionalnosti koji su putem fotografskih iskaza predstavili jedni drugima svoje živote. 

Kiosk - platforma za suvremenu umjetnost je nevladina, neprofitna organizacija koja radi na području umjetnosti i kulture, osnovana 2002. u Beogradu. Usto je i suosnivač Udruge za nezavisnu kulturnu scenu Srbije, te regionalne platforme Kooperativa. Kiosk olakšava i podupire suradnju između umjetnika i kulturnih djelatnika iz svih područja suvremene umjetnosti te smatraju da inovativne umjetničke aktivnosti potiču otvorenost i pružaju bolje razumijevanje društvenih i političkih poteškoća u podlozi modernog društva.

Izložba će biti održana od 29. studenog do 14. prosinca u zagrebačkoj Galeriji VN.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 28.11.2013