Klase, država i politika | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Klase, država i politika

Ovogodišnji ciklus predavanja Centra za radničke studije koji započinje predavanjem Joachima Beckera posvećen je klasi i klasnoj teoriji.

28.05.2015 , Zagreb - MAZ, Hatzova 16
  • A
  • +
  • -

Nedvojbeno je da se te teme nalaze u samome središtu Marxove teorije i marksizma u širem smislu. Unatoč tome, kontroverze oko tih pitanja ne jenjavaju sve do danas. I unutar same marksističe teorije postoje brojne konkurentske konceptualizacije i teorijski projekti. Tom često kakofoničnom pluralizmu pogodovale su određene ambivalencije u različitim Marxovim spisima i nedovršeni karakter njegova zrelog projekta kritike političke ekonomije: kao što je poznato poglavlje o klasama na kraju trećeg toma Kapitala ostao je puki fragment. Tome treba dodati i brojne konkurentske, nemarksističke pristupe, počevši od onih koji se nadovezuju na rad Maxa Webera, a koji su poticali i različite pokušaje “sinteze” s marksističkom tradicijom.

CRS-ov ovogodišnji ciklus predavanja za cilj ima domaću publiku upoznati s različitim relevantnim suvremenim pristupima tom važnom sklopu pitanja, doprinijeti jasnijoj kritičkoj diferencijaciji među njima te potaknuti produbljivanje rasprava na tu temu u regionalnom kontekstu, koji je dugo bio odsječen od doticaja sa relevantnim međunarodnim raspravama, pa i po ovome pitanju pati od recepcijskih zaostataka i teorijskih deficita.

Predavanje Joachima Beckera naslovljeno Klase, država i politika održat će se u četvrtak, 28. svibnja u 19 sati

Više potražite ovdje

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 25.05.2015