Klasna prelamanja | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Klasna prelamanja

Posljednja ovogodišnja predavanja Centra za radničke studije posvećena su klasnoj problematici. Sudjeluju Marko Kržan, Sven Cvek, Snježana Ivčić i Jasna Račić.

21.12.2015 - 22.12.2015 , Zagreb - MAZ, Hatzova 16, Zagreb - Galerija Nova

FOTO: Marjan Hrebelj

  • A
  • +
  • -

Posljednja ovogodišnja predavanja u ciklusu Centra za radničke studije bave se klasnom dimenzijom suvremenih lijevih političkih strategija, kao i specifičnom klasnom dinamikom u uvjetima raspada jugoslavenskog projekta.

Makroekonomske politike u klasnom kontekstu naziv je predavanja Marka Kržana koje će održati u prostoru Mreže Antifašistkinja Zagreba, Pavla Hatza 16, 21. prosinca u 18 sati.

"U posljednjih nekoliko mjeseci doživjeli smo uspone i padove socijalističkih parlamentarnih političkih grupacija. S jedne strane uspjesi na izborima u Španjolskoj, Sloveniji i Grčkoj, a s druge kapitulacija Sirize u borbi s Trojkom, kao i izborne poraze ljevice u Brazilu, Argentini i Venezueli. Ti porazi vjerno ilustriraju granice lijeve parlamentarne politike u trenutnom kontekstu: jedinstveno tržište i monetarna unija u Europi, kao i logika međunarodnog financijskog i drugih globalnih tržišta uopće, pogotovo u slučaju Južne Amerike. Što takav kontekst znači za strategiju parlamentarne ljevice?", najava je predavanja. 

Marko Kržan je sociolog marksističke orijentacije i ekonomski savjetnik zastupničkog kluba Ujedinjene ljevice (Združene levice) u slovenskom parlamentu.

U Galeriji Nova 22. prosinca u 18 sati Sven Cvek, Snježana Ivčić i Jasna Račić govorit će o kontinuitetu društvenih sukoba na primjeru Borova 1987– 1991. 

Fokusom na strukturne promjene, ali i materijalne i ideološke uvjete koji su radnicima stajali na raspolaganju za njihovo razumijevanje, istraživanje "Kontinuitet društvenih sukoba: Borovo 1987.-1991" teži rekonstruiranju iskustva radnika u trenutku duboke ekonomske krize i sveobuhvatne društvene reforme. Apstraktni pojmovi poput "demokratizacije" ili "tranzicije" pokušavaju se demistificirati na razini konkretne radne i društvene organizacije, otkrivajući procese potrebne kako bi se logika funkcioniranja jednog sistema, jednog grada i jednog poduzeća zamijenila novom.

Sven Cvek je docent na odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Snježana Ivčić je doktorandica politologije, dok je Jasna Račić studentica sociologije na Hrvatskim studijima.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.12.2015