Knjiga kao središte umjetničkog istraživanja | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Knjiga kao središte umjetničkog istraživanja

Ispisujući svoj autorski tekst na zid galerije školskom kredom, u svom radu dis-/+appearance of text Irena Frantal bavi se vezom knjige i prostora.

25.03.2019 - 01.04.2019 , Zagreb - Galerija CEKAO

Izložbena godina u galeriji CEKAO započinje 25. ožujka u 19 sati s izložbom vizualne umjetnice Irene Frantal dis-/+appearance of text kojom se umjetnica nastavlja na svoju izložbu održanu u galeriji Karas u Zagrebu, 2018. godine.

"Ovom vezom knjige i prostora, specifično prostora Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, bavi se Irena Frantal u svom radu dis-/+appearance of text. Ispisujući svoj autorski tekst na zid galerije školskom kredom, ona prostor tretira kao knjigu, stvarajući narativ o prostoru, jednu istinu unutar njega i tako mu dajući glas. Jednostavan alat krede i simbolički je vezan uz sam prostor i njegovu ulogu edukacije različitih generacija. Međutim, on upućuje i na temporalnost intervencije u prostoru koja se nevjerojatnom lakoćom briše sa zidova upravo interakcijom spomenutih različitih generacija i njihovom prisutnošću u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Zagreb. 

Drugi dio rada Irene Frantal čini knjiga, medij koji je središte njenog umjetničkog istraživanja. U knjigu umjesto teksta ona smješta prostor Učilišta čineći tako petlju naspram smještanja teksta u prostor", piše u tekstu Maja Flajsig.

Frantal je 2004. diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te 2010. specijalizirala umjetnost knjige na University of the Arts u Londonu, radi čega je upravo područje njenog likovnog istraživanja - medij knjige. Redovito izlaže na samostalnim izložbama u Hrvatskoj i grupnim izložbama u inozemstvu te sudjeluje na sajmovima umjetničkih knjiga u Velikoj Britaniji. Surađuje s umjetnicima na projektima u području umjetnosti knjige, a neke od njenih radova možete potražiti u Bibliofilu, u Zagrebu.
Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 25.03.2019