Knjiga mrtvih ovaca / Genetske slike | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Knjiga mrtvih ovaca / Genetske slike

Noel Šuran će izložbom i koncertom eksperimentalne glazbe otvoriti novu sezonu u riječkom K.U.N.S.- u. 

05.10.2012 - 19.10.2012

"Prijedlog Jadranke Kosor da se orijentiramo na čobanluk, ovčarstvo, pokazao se veoma primjenljivim i na noviju sociopolitičku situaciju i na socijalno – antropologijske i umjetničke trendove koji su dominirali 2012. godinom diljem Lijepe naše, od Rijeke (Ovce na Lukobranu, Milijana Babić et al), preko Dubrovnika (Ovce na valobranu Kaše), Bojana Šumonje (recentna slikarska produkcija), do niza izložbenih nastupa istarskog “umjetničkog ovčara”, glazbenika, multimedijalnog umjetnika Noela Šurana.

Područje bavljenja Noela Šurana jeste interdisciplinarna zona križanja biologije, genetike, antropologije, etnologije, etnomuzikologije i vizualnih, plastičkih umjetnosti, onkraj podjela na slikarstvo, skulpturu, ready-made, fotografiju, tekst, višemedijsku instalaciju i dokumentaciju sveukupnog procesa povezanog s prividno jednostavnim bićem – objektom poznatim kao ovca / ovan. Šuranovo autorstvo nad uzorcima ovčje kože pretvorene u pergament počinje uzgojem ovaca – čime se zaista bavi, utječući postupcima selekcije, križanjem, genetskim inženjeringom (otud termin genetski crteži), te potonjim odabirom tako produciranih uzoraka na konačni oblik i teksturu eksponata koje formira i izlaže, zajedno s dokumentarnim materijalima o sveukupnom procesu geneze ovaca – i – izložaka. A izlaže cijelu ovcu, od runa i kože do rogatih ovnujskih lubanja, prepariranih, transmutiranih u artefakt. Time, naravno, baštini i prefigurira drevnu praksu, razvijanu i variranu od početaka praljudske eksploatacije životinja (prvo u lovačkoj, potom i u ratarskoj i stočarskoj, sjedilačkoj i nomadskoj fazi kultivacije odnosa čovjek – životinja).

Umjetnik se umiješao u božja / prirodna demijurška posla u artističko – gnostičke svrhe, a život i pogibija ovce / ovna sublimirani su i posvećeni na ljudskom oltaru kulture,umjetnosti, uljdbe, povijesti... Uostalom, Bog Otac je osobno poslao na Golgotu, u smrt, vlastitoga Sina – kao žrtvenoga Jaganjca Božjeg, e da bi se desili misteriji Uskrsnuća i Izbavljenja (Svijeta, Čovječanstva). Tako je figura janjeta, pored ribe, križa, postala još u kasnoantička, ranokršćanska vremena simbolom Isusa Krista.

Biti pastirom znači baviti se, u neku ruku, božjim poslom. Koji, prirodno, uključuje i obredno klanje, kao i u judaizmu, te islamu. Pri tom se ne radi samo o zadovoljavanju iskonskih mesožderskih nagona, potreba i navada. Neee... To bi bila naivna, simplicistička redukcija sveukupnog, kompleksnog religijskog i metafizičkog misterija. A Artist je poput sekulariziranog, profanog šamana, svećenika ili alkemističkog Artifexa preuzeo na se slobodu, misiju, muku i odgovornost iskupljenja svijeta u sferi lijepih umijeća.

Naravno, baveći se ovcama bavimo se pitanjima čovjekova podrijetla, biti, svrhe, smisla, misije i prakse. Ovčje tijelo preobraženo je u zlatno runo, u sveto pismo na pergamentu, u Knjigu, ispisanu prirodno – umjetno generiranim znacima”, saznajemo iz teksta Branka Cerovca.

Noel Šuran će izložbom Knjiga mrtvih ovaca / Genetske slike i koncertom eksperimentalne glazbe 5. listopada otvoriti novu sezonu u riječkom K.U.N.S.- u. Izložba ostaje otvorena do 19. listopada

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 02.10.2012