Knjiga, poželjan proizvod | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Knjiga, poželjan proizvod

Sudionici međunarodne radionice o nakladništvu, raspravljali su omogućim oblicima proaktivnog djelovanja unutar struke.

  • A
  • +
  • -

Na međunarodnoj Radionici o nakladništvu, koju je od 30. siječnja do 1. veljače u zagrebačkom Goethe Institutu organizirala udruga Knjižni blok, raspravljalo se o perspektivama, teškoćama, zakonskim okvirima, potporama, tržišnoj situaciji i strategijama u Evropi, Hrvatskoj i Jugoistočnoj Evropi. U raspravi su aktivno sudjelovali njemački stručnjaci iz područja nakladništva i knjižarstva te vodeći ljudi Frankfurtskog sajm knjiga i Sajma knjiga u Leipzigu, koji su kolegama iz Hrvatske i zemalja regije predstavili modele, trendove i pozitivna iskustva u tamošnjem izdavaštvu.  

Seid Serdarević iz nakladničke kuće Fraktura i udruge Knjižni blok, nakon trodnevne je radionice za Hinu izjavio: "Važno je da se sintagma o društvu znanja konačno pretoči u djelo, u čemu ključnu ulogu ima vlada. Dok se ne provede sustavna kampanja čitanja i poticanja čitanja u svim dobima, stvari se ne mogu promijeniti", dodavši da bi vlasti u taj projekt morale uložiti relativno malu svotu koja će se višestruko vratiti za tri do pet godina. 

Kako ističe Serdarević, društvo znanja nije moguće bez čitanja, stoga je bitno stvoriti ozračje da je knjiga poželjan proizvod. Smatra kako je najvažnije postavljanje pravnih temelja, povjerenja unutar struke i između autora, nakladnika i knjižara. Zauzeo se za uvođenje javne agencije za knjigu te kazao da su subvencije za knjigu nužne, ali uz strože, bolje i jasnije kriterije potpore: "Bez toga ova struka, kao i knjiga koja je ugrožena, ne može dugoročno opstati". 

Serdarević misli da se iz njemačkih iskustava i modela može gotovo sve primijeniti. "Pitanje je volje sudionika na tržištu, samoga ceha", rekao je i optimistično dodao da ćemo se, prihvati li ceh modele u kojima zapadna Europa posluje već desetljećima, naći u situaciji kada svi na tržištu knjiga dobivaju.

Nenad Bartolčić urednik portala Moderna vremena Info i član udruge Knjižni blok također smatra da bi vlast morala zauzeti jasnu strategiju prema kulturi čitanja i knjizi. Drži da bi se trebala uspostaviti komunikacija između Ministarstva kulture i znanosti koje godinama nema te da se uz zajedničku sinergiju lokalnih uprava i ministarstava treba potaknuti izgradnja knjižarske mreže. Predložio je inicijativne pulove koji će aktivno pregovarati s državnim institucijama i predlagati rješenja.

Zadnjega dana međunarodne radionice, na kojoj su sudjelovali nakladnici i knjižari iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH, Makedonije i Kosova, o organizaciji i važnosti sajma knjiga u Frankfurtu govorili su direktor međunarodnog odjela Frankfurtskog sajma knjiga Tobias Voss. Direktor Leipziškog sajma knjiga Oliver Zille govorio je o važnosti tog sajma za nakladnike i autore iz jugoistočne Europe te upozorio na globalni problem nečitanja knjiga, koji je prisutan i u Njemačkoj. 

Uz udrugu Knjižni blok, organiziratori ove trodnevne radionice su europska mreža za promicanje književnosti i knjiga Traduki, Goethe-Institut Kroatien, Frankfurtski sajam knjiga, Leipziški sajam knjiga i udruga Kurs

Izvor: MVinfo
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 01.02.2012