Knjiga u fokusu | kulturpunkt

Vijesti Izdavaštvo

<

Knjiga u fokusu

Publikacija Knjižnog bloka donosi procjene postojećeg stanja u nakladništvu i knjižarstvu te načine pokretanja novih projekata i iniciranja institucionalnih i zakonskih promjena.

  • A
  • +
  • -

Publikacija Knjiga u fokusu nastala je u sklopu projekta Potpora kreativnoj industriji - stručna analiza i preporuke za uređenje tržišta knjiga i širenje kulture čitanja u RH, čije je provođenje, uz financijski doprinos Knjižnog bloka - Incijative za knjigu, svojom potporom omogućio i UNESCO International Fund for Cultural Diversity. Jedan od ciljeva projekta bio je potaknuti kvalitetnu i sadržajnu raspravu i izradu javnih politika za nakladništvo, knjižarstvo i promicanje čitanja u hrvatskom društvenom kontekstu, pozivajući istovremeno na kritičko promišljanje i planiranje mjera potrebnih za opstanak i razvoj sektora.

Knjiga donosi procjene postojećeg stanja u nakladništvu i knjižarstvu s ekonomskog, pravnog i socijalnog aspekta, te pruža pregled situacije u branši. Također, publikacijom se pokušalo identificirati specifične prepreke i mogućnosti nakladništva i knjižarstva kao kreativne industrije te preporučiti načine pokretanja novih projekata i afirmativnih akcija i iniciranja institucionalnih i zakonskih promjena tijelima državne i lokalne vlasti te svim dionicima lanca knjige. Neke od preporuka su konačno definiranje i klasifikacija kreativne industrije u Hrvatskoj, izdavaštva, nakladništva i knjižarstva te procjena njihove ekonomske važnosti, kao i osnivanje linije povoljnih kredita i bespovratnih potpora za nakladnike i knjižare. Preporučeno je smanjenje PDV-a na e-knjigu s 25 na 5 posto, redefiniranje kriterija za potporu, donošenje novog zakonskog akta kojim bi se uredilo financiranje javnih potreba u kulturi, kao i analiza potencijalnih prednosti i nedostataka stvaranja posebnog zakonskog akta o knjizi, odnosno nakladništvu. Razrađeni su prijedlozi osnivanja Agencije za knjigu, javne politike za znanstveno izdavaštvo, poticanja jedinica lokalne uprave da osiguraju povlaštene najamnine za knjižarsku djelatnost, kreiranja i implementiranja dugoročne nacionalne strategije poticanja čitanja te stalne edukacije novinara kulturnih i drugih redakcija.

Udruga Knjižni blok osnovana je u proljeće 2011. godine s ciljem utjecanja na poboljšanje statusa knjige u društvu, znanosti i kulturi, te na uređenje hrvatskoga tržišta knjiga, a kroz stvaranje platforme za rad na javnim politikama koje se tiču nakladništva i kulture čitanja, uključivanja građana i stručne javnosti u proces osmišljavanja strategija, prijedloga zakonskih promjena te unapređenja praksi i donošenja odluka vezanih za knjigu i sve sudionike u lancu knjige. U svezi s publikacijom, u Knjižnom su bloku posebno istaknuli da nije realno očekivati da manje strukovne udruge uz davanje inicijativa istovremeno i samostalno provode sve potrebne akcije, te da je nužna hitna intersektorska suradnja državnih institucija kojima bi briga oko knjige trebala biti jedan od prioriteta i koji bi trebali biti glavni nositelji i koordinatori potrebnih aktivnosti.

Publikaciju Knjiga u fokusu: Potpora kreativnoj industriji - stručna analiza i preporuke za uređenje tržišta knjiga i zaštitu kulture čitanja u Republici Hrvatskoj prolistajte ovdje ili besplatno skinite ovdje.

Izvor: Moderna Vremena Info

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 19.02.2013